Firefox Premium med VPN och molnlagring – släpps oktober 2019

mozilla-firefox-logo-blue-bg

Kan du tänka dig att betala för webbläsaren Firefox? Det är frågan som Mozilla ställer sig. Under hösten 2019 kan utvecklaren släppa en betalprenumeration kallad Firefox Premium med bland annat en VPN-tjänst.

Webbläsare är i grunden helt gratis att använda. Åtminstone rent monetärt. Till viss del betalar du för användningen genom att dela med dig av hur du använder webbläsaren och vilka webbsajter du använder. Inget konstigt med det kan tyckas, i princip alla som surfar på internet gör det mer eller mindre.


Med det sagt så har många börjat fundera kring användningen av webbläsare, hur vi delar information på internet och med företag. Inte minst efter de senaste årens stora dataläckor från exempelvis Facebook. Och Mozilla har noterat ett ökat intresse för integritetsskyddande funktioner i webbläsare.

Ett sätt att hindra andra från att se vad man gör på internet är att använda en VPN-tjänst.

VPN-tjänster kapslar in all trafik till och från internet i en krypterad tunnel. Tunneln här helt inneslutande så att obehöriga inte kan se trafiken där – exempelvis skolans eller jobbets administratör eller ens internetleverantören. Och det är just en sådan VPN-tjänst som Mozilla kommer att erbjuda direkt i Firefox som en extratjänst.

Lästips: Så väljer du rätt VPN för att surfa säkrare

Redan i oktober 2018 presenterades ett samarbete mellan Mozilla och ProtonVPN.

Då påbörjades ett experiment kring webbläsaren Firefox och Mozilla sade att om allt gick väl kunde ProtonVPN eventuellt erbjudas till webbläsarens 300 miljoner användare. Något som nu kommer att hända – i två olika varianter.

Med ProtonVPN i Firefox har du två valmöjligheter. Antingen använder du tjänsten kostnadsfritt med begränsad hastighet, eller så betalar du för den kompletta upplevelsen med obegränsad hastighet mot VPN-tjänsten.

”So, what we want to clarify is that there is no plan to charge money for things that are now free. So we will roll out a subscription service and offer a premium level. And the plan is to introduce the first one this year, towards fall. We aim for October.”

Chris Beard, Mozillas VD

En VPN-tjänst kommer givetvis inte att vara tillräckligt för att locka betalande användare.

Mozilla har inte avslöjat alla detaljer kring Firefox Premium. Men klart är åtminstone att det kommer fler fördelar för betalande användare; bland annat en säker molntjänst med lagringsutrymme.

Huruvida alla nyheter kommer att byggas in i Firefox eller vara åtkomliga via ett officiellt tillägg är oklart. Mozilla planerar att släppa Firefox Premium runt oktober 2019 till ett ännu okänt pris.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.