Nya Xbox Elite Wireless Controller Series 2 – allt du måste veta

microsoft xbox elite wireless controller series 2

Nya Xbox Elite Wireless Controller Series 2 släpps i november 2019. Handkontrollen har trådlös anslutning via Bluetooth, inbyggt batteri, förbättrade kontroller och ett förbättrat grepp.

  • Omarbetad handkontroll med många förbättringar
  • Kostar rejält mycket mer första generationens, befintliga Elite-modellen
  • 40 timmars batteritid med inbyggda batteriet
  • Lästips: Hur mycket kostar Xbox Game Pass för PC?

Nya Xbox Elite Wireless Controller-modellen (härifrån utelämnar vi Series 2 i namnet) presenterades samtidigt med kommande spelkonsolen Xbox Scarlett. En spelkonsol med fyra gånger bättre prestanda än Xbox One X och som släpps julen 2020.

Microsoft har gjort stora förbättringar med nya Xbox Elite Wireless Controller. Både insidan och utsidan har uppgraderats för att modellen ska vara mer tillgänglig, bättre presterande och pålitligare än föregående modell med samma namn.

Största förbättringarna med nya Xbox Elite Wireless Controller

  1. Inbyggt, laddningsbart batteri istället för AA-batterier
  2. Kan användas trådlöst med både spelkonsol och dator via Bluetooth
  3. Utsidan är mönstrad med nytt, greppvänligt gummi
  4. Sparkarna och knapparna är optimerade för snabbare reaktion och ökad justerbarhet

Det inbyggda batteriet är ett stort lyft från att använda AA-batterier. Du får upp till 40 timmars speltid med batteriet och du kan ansluta en laddningsstation för laddning medan handkontrollen används.

Bluetooth är den primära anslutningsmetoden med nya Xbox Elite Wireless Controller. Du kan använda handkontrollen med såväl Xbox som Windows 10-dator.

Ett nytt, mönstrat material på utsidan av handkontrollen gör att du får bättre grepp. Materialet är gummibaserat och går från den övre delen av handgreppet och runt på baksidan.

Spakarna har omarbetats så att axelknapparna (de som kallas LT och RT) har fått en kortare längd på avtryckaren. Det gör att reaktionen blir snabbare, vilket är bra för exempelvis FPS-spel. Dessutom har LT/RT fått en mönstrad yta för bättre grepp.

De analoga spakarna på ovansidan har bättre precision än någonsin. Du kan enkelt justera motståendet i respektive spak med ett medföljande verktyg. Andra nyheter är inbyggt minne för tre kontrollprofiler som sparar dina inställningar; du växlar mellan profilerna med ett knapptryck.

Nya Xbox Elite Wireless Controller släpps den 4 november 2019. Priset för Xbox Elite Wireless Controller är 2 199 kronor, vilket är ett rejält steg från befintliga modellen med samma namn som kostar runt 1 400 kronor enligt Prisjakt.

Vilka butiker säljer Xbox Elite Wireless Controller 2?

Xbox Elite Wireless Controller 2 kunde initialt förhandsbokas på Microsofts webbsajt. Sedan dess finns modellen att köpa i flera större, svenska butiker. Här är en lista med några av dem.

NetonnetMax GamingWebhallen
InetCdonKomplett
ProshopSpelbutikenCoolshop

Tänk på att prisskillnaden kan vara åtskilliga hundralappar i olika butiker. Priset vid bokning i Spelbutiken är exempelvis 2 498 kronor medan Net2World tar 1 909 kronor (priser tagna den 26 oktober 2019).

Ett tips är att använda Prisjakt för att prisjämföra olika butiker och se vilka som har produkten i lager.

Fungerar Xbox Elite Wireless Controller Series 2 med PC?

Ja, Xbox Elite Wireless Controller Series 2 är anpassad för att fungera med din gamingdator. Förutsatt att den använder Windows 10 som operativsystem.

Xbox Elite Wireless Controller Series 2 kan anslutas trådlöst med Bluetooth eller med en USB-C-kabel. För Bluetooth krävs så klart att datorn har stöd för detta, vilket antingen kan finnas inbyggt eller via Bluetooth-dongel.

Det fungerar även att använda en Xbox Wireless Adapter. Bara anslut adaptern till datorn och kör igång – den använder samma anslutningsfrekvens som handkontrollen och de hittar varandra automatiskt.

Fungerar Xbox Elite Wireless Controller Series 2 med Xbox Scarlett?

Ja, Xbox Elite Wireless Controller Series 2 fungerar med spelkonsolen Xbox Scarlett. Och det vet vi för att Microsoft – via Allan Carranza – har bekräftat officiellt att alla Xbox One-handkontroller även fungerar med den nya, kommande spelkonsolen.

Det betyder också att den nämnvärt billigare och högkvalitativa handkontrollen Razer Wolverine Ultimate fungerar med Xbox Scarlett.

Är Xbox Elite Wireless Controller 2 en del av Xbox Design Lab?

microsoft xbox design lab 2019

Xbox Design Lab är en Microsoft-tjänst där konsumenter kan specialdesigna sina Xbox One-kontroller med olika färgkombinationer och materialval.

Bland annat kan du ändra färg och textur på framsidan, baksidan, styrkorset, XYAB-knapparna samt LB/RB/LT/RT-knapparna. Du kan även välja att gravera handkontrollen för ännu mer personlig design.

Och hur mycket vi än skulle älska att specialdesigna en Elite Wireless Controller 2 så går det tyvärr inte. Det är bara standardkontrollen för Xbox One som går att beställa via Xbox Design Lab.

Lägstapriset för en Xbox One-kontroll från Xbox Design Lab är 699 kronor, och den siffran ökar snabbt med varje ändring man gör. Som mest kan du få betala nära tusenlappen – och då kan du köpa en vanlig Xbox One-kontroll för under 500 kronor i butik idag.

Ni kan bara tänka er vad en Elite Wireless Controller 2 skulle kosta i Xbox Design Lab.

Ska jag köpa Xbox Elite Wireless Controller 2?

razer-wolverine-ultimate
Razer Wolverine Ultimate är värd att kolla närmare på istället för Xbox Elite-kontrollen

Fråga dig själv om du vill betala 2 000 kronor för en handkontroll till din Xbox eller PC. Och vilka fördelar du vill få med handkontrollen jämfört med vad Microsofts standardkontroll erbjuder – eller någon av de andra, högkvalitativa tredjepartskontrollerna.

Xbox Elite Wireless Controller 2 representerar marknadens kanske högsta kvalitet för handkontroller idag. Men du kan få 90 procent av funktionaliteten eller till och med likvärd med handkontroller för bara halva priset.

Ett utmärkt alternativ är Razer Wolverine Ultimate som kostar från cirka 1 290 kronor.

Razer Wolverine Ultimate har inbyggd belysning, programmerbara kontroller och har en ergonomisk design.

Modellen har även anslutning för hörlurar, mikrofoningång och kompatibilitet med såväl Xbox som PC. Det finns även en billigare Razer Wolverine Tournament-variant med färre knappar men samma, högkvalitativa konstruktion och respons.

Men Razer Wolverine Ultimate är inte en Microsoft-produkt och är du bara intresserad av det så kan första generationens Xbox Elite Wireless Controller vara värd att prova. Den har många av egenskaperna i nya modellen, men tänk på att prisskillnaden bara är några hundralappar och handkontrollen är erkänt problematisk med självdrivande joysticks.

FAQ

Har Xbox Elite Wireless Controller 2 stöd för Bluetooth?

Ja, handkontrollen har inbyggt stöd för Bluetooth. Det betyder stöd för trådlös anslutning till både Xbox-spelkonsoler och Windows-datorer direkt ur lådan utan behov av adaptrar. Notera att första generationens Elite Wireless Controller inte har Bluetooth-stöd.

Går batteriet att byta i Xbox Elite Wireless Controller 2?

Nej, batteriet i handkontrollen är inbyggt och går inte att byta på ett enkelt vis. Batteriet laddas via USB-C eller med en trådlös laddare som ingår i lådan. Du kan använda handkontrollen medan den laddar.

När släpptes Xbox Elite Wireless Controller 2?

Den 4 november 2019 i 24 länder. Handkontrollen finns tillgänglig i svenska butiker och har ett rekommenderat pris på 2 200 kronor inklusive moms.

Är Xbox Elite Wireless Controller 2 prisvärd?

Det beror mycket på hur du är som spelare och huruvida du tänker använda de många tillbehören som ingår för att optimera din spelupplevelse. Om du vill ha en högkvalitativ handkontroll med snabb respons och många tillbehör – då är Xbox Elite Wireless Controller 2 värd sina tusenlapper.

Fungerar Xbox Elite Wireless Controller 2 med Xbox Series X?

Ja, Microsoft har sagt att alla nuvarande (generella) tillbehör för Xbox One-serien även fungerar med Xbox Series X. Därmed fungerar även Xbox Elite Wireless Controller 2 med nya spelkonsolen.

Kan jag använda Xbox Elite Wireless Controller 2 med en Android-telefon?

Ja, eftersom Xbox Elite Wireless Controller 2 använder Bluetooth så är det enkelt att parkoppla handkontrollen med en mobiltelefon.

1. Öppna Bluetooth-inställningar på din mobiltelefon
2. Sätt igång din Elite Wireless Controller 2
3. Håll nere synk-knappen på handkontrollen några sekunder (övre vänstra på kontrollen)
4. Klicka på handkontrollen när den visas på mobilskärmen
5. Klart!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.