EVGA erbjuder snabb RMA-tjänst för grafikkort – kräver skyhöga priser

Vill ha nära dubbla priset mot vad grafikkorten kostar i butik

evga geforce rtx 3090 ftw3

EVGA erbjuder en Advanced RMA-tjänst för kunder som snabbt vill få sina trasiga grafikkort utbytta. Men den som nyttjar tjänsten får vara beredd på att betala skyhöga ockerpriser till grafikkortstillverkaren.

Efter att spelet New World från Amazon Games gjorde att grafikkort ur RTX 3090-serien gått sönder så valde många att lämna in dem på så kallad RMA hos EVGA.

Läs mer: Amazons New World kan förstöra grafikkort – RTX 3090 kraschade för gamers

RMA står för Return Merchandise Authorization och betyder kort att man skickar tillbaka en trasig produkt för lagning eller ersättning. Det är ett garantiärende hos tillverkaren helt enkelt.

RMA till EVGA är kostnadsfritt – Advanced RMA kostar skjortan

De som gjorde en vanlig RMA har fått sina grafikkort utbytta helt kostnadsfritt (åtminstone i fallet med New World), men för den som nyttjade tillverkarens speciella Advanced RMA-tjänst har upplevelsen varit något helt annat.

När du gör en RMA till EVGA så skickar du först in ditt trasiga grafikkort, därefter kontrolleras det av tekniker och om ett fel konstateras så får du ett nytt kort. Det betyder att du står utan grafikkort i potentiellt flera veckor.

Med Advanced RMA-tjänsten så betalar du istället en depositionsavgift och får ett nytt grafikkort innan du skickar in ditt gamla. Du slipper alltså vänta på att teknikerna ska göra sitt och du kommer igång med spelandet snabbare.

En depositionsavgift är normalt inget konstigt, men i fallet med EVGA så kräver tillverkaren mer än det dubbla mot vad grafikkorten kostar. Och det har fått drabbade användare att gå i taket.

En användare som gjorde en Advanced RMA-anmälan på ett Geforce RTX 3080 FTW3 Ultra skulle betala en avgift på 1 728 euro, trots att kortet säljs för 931 euro. EVGA vill alltså ha 86 procent mer av användaren i det här fallet än vad grafikkortet faktiskt kostar.

EVGA skyller de höga priserna på scalpers

EVGA menar att deras högre RMA-priser för tjänsten är nödvändigt för att motverka så kallade “scalpers”.

Läs mer: Dåliga strömkontakter på Gigabyte Geforce RTX 3000-serien – kontakterna kan lossna

Annars kan en person kan anmäla ett trasigt grafikkort via Advanced RMA-tjänsten, betala ett lägre pris till EVGA än vad korten kostar på andrahandsmarknaden och sälja det dyrt med en vinst. Och det vill EVGA motverka.

Även om det innebär att de tvingar bort vanliga användare som inte kan eller vill betala ockerpriserna för tjänsten.

Due to increased fraud and current market conditions, the collateral amount includes an additional RMA service hold attached, which will be fully refunded upon the return of the original item. As a thank you for our customers, we now include a pre-paid UPS return label in the box.

EVGA

Det verkar aldrig ta slut med den negativa kritiken mot EVGA. Efter den senaste turen med kraschade och söndriga RTX 3090-kort så är det här knappast ett budskap som EVGA vill skicka till sina användare.

Det bör också sägas att EVGA har en poäng om att scalpers kan nyttja deras tjänst för att tjäna pengar på andrahandsmarknaden. Det är ett reellt problem idag och är något som drabbat många andra produkter som spelkonsoler i flera månader.

Om du har ett trasigt EVGA-kort, prata med butiken där du köpte kortet. Undvika Advanced RMA-tjänsten från EVGA. Åtminstone för stunden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.