Dåliga strömkontakter på Gigabyte Geforce RTX 3000-serien – kontakterna kan lossna

gigabyte geforce 3080 eagle oc front 2020

Har du ett grafikkort ur Gigabyte Geforce RTX 3000-serien i din dator? Eller kanske har du beställt ett exemplar som inte dykt upp än? Ta dig i akt, för den här serien dras med dåliga strömkontakter som i värsta fall kan lossna.

Varför kan strömkontakterna lossna från grafikkortet?


Gigabyte använder en speciell lösning för sina strömkontakter. Istället för att löda fast dem på grafikkortet som många andra tillverkare gör så används förlängningskablar som ansluts till två terminaler på kretskortet.

Terminalerna i sin tur kopplas till en kopplingsbox som sitter på grafikkortets bakre del, och i boxen sitter strömkontakterna.

Kontaktpinnarna i strömkontakterna sitter inte fast ordentligt vilket gör att de i värsta fall kan böjas när användaren ansluter 8-pins strömkontakten från nätdelen.

Ett annat problem är att kontaktpinnarna kan lossna helt från strömkontakten på grafikkortet. När det sker är det ofrånkompligt att behöva skicka in grafikkortet för lagning eller utbyte.

Hur många är drabbade av problemet med lösa strömkontakter?

Det finns ingen siffra på exakt hur många som är drabbade, men vi vet att det finns många arga röster som ventilerar sin ilska på bland annat Reddit. Även på Overclockers UK-sajt är det många som skriver av sig och berättar om problemen.

gigabyte geforce 3080 eagle oc 8pins 2020

Vad säger Gigabyte om problemen med lösa strömkontakter?

Gigabyte har bekräftat att de känner till problemen med lösa strömkontakter på sina grafikkort i Geforce RTX 3000-serien.

We have investigated the issues that have been reported and have a solution to fix any cards that have developed lose or faulty power pins. Any customers that have experienced the same power connector problem as reported on this thread, please contact me directly and I will arrange to have the card fixed with a new connector as quickly as possible.

Det finns alltså en möjlighet att få sitt kort utbytt direkt hos Gigabyte, men vänta lite innan du gör det.

Gigabyte har ett utbytesprogram, men det gäller bara för USA och Storbritannien i skrivande stund. Du bör kontakta din återförsäljare där du köpte kortet istället och påtala problemen för dem.

Vilka grafikkort är drabbade av lösa strömkontakter?

Vad vi vet idag är följande Geforce RTX 3000-kort drabbade av lösa strömkontakter:

  • Gigabyte Geforce RTX 3080 Eagle OC
  • Gigabyte Geforce RTX 3080 Gaming OC
  • Gigabyte Geforce RTX 3090 Eagle OC
  • Gigabyte Geforce RTX 3090 Gaming OC

Följande grafikkort är INTE drabbade:

  • Gigabyte Geforce RTX 3080 Aorus Master
  • Gigabyte Geforce RTX 3080 Aorus Xtreme
  • Gigabyte Geforce RTX 3090 Aorus Master
  • Gigabyte Geforce RTX 3090 Aorus Xtreme

Det är oklart om följande grafikkort är drabbade:

  • Gigabyte Geforce RTX 3080 Vision OC

Är det säkert att köpa framtida RTX 3080 och RTX 3090-kort? Har Gigabyte en lösning på strömkontakterna?

Gigabyte har inte gått ut med en officiell kommentar kring en eventuell fix för lösa strömkontakter. Vad vi kan se från kontakten mellan drabbade användare och Gigabyte kan en lösning vara klar för framtida, reviderade modeller.

Future cards will have the fix, if you do have a card with an issue as there will be a small amount of mixed stock, contact me and I will make sure to get it fixed for you.

I skrivande stund är det inte bekräftat hur korrekt det uttalandet är eller när de fixade korten finns i handeln. Idag är tillgången på de nya RTX-korten extremt begränsad vilket betyder att du kan få vänta en bit in i 2021 innan de är tillgängliga med Gigabytes strömkontaktslösning.

FAQ

Strömkontakten på mitt grafikkort är löst!

Kontakta omedelbart din återförsäljare och påtala problemen med lösa strömkontakter.

Kan jag fixa den lösa strömkontakten på grafikkortet själv?

Nej, du bör inte försöka fixa en lös strömkontakt själv. Kontakta återförsäljaren!

Kan jag fixa en böjd pin i strömkontakten på grafikkortet?

Eventuellt. Det beror på hur allvarlig böjd metallpinnen är. Om du försöker ska du alltid ta ut grafikkortet från datorn och koppla från alla sladdar först.

Hur hårt ska ska jag trycka fast strömkontakterna från nätdelen i grafikkortets kontakter?

Det ska vara ett litet motstånd när du trycker in kontakterna, men försök aldrig forcera i kontakterna om det tar stopp. Tryck försiktigt och vicka lätt på kontakterna så går det lättare. Tar det stopp – sluta genast och ta upp kontakten igen. Kolla om några metallpinnar är böjda!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.