Amazons New World kan förstöra grafikkort – RTX 3090 kraschade för gamers

amazon new world 2021

Har du ett RTX 3090 i din gamingdator? Om så är fallet ska du undvika beta-versionen av spelet New World. Spelare rapporterar nämligen att deras grafikkort gått sönder när de installerat och kört spelet.

  • Grafikkort kraschar och går sönder
  • Amazon lovar att fixa fps-problem i New World
  • Skärmarna slocknar och tänds inte efter omstart

Läs mer: Dåliga strömkontakter på Gigabyte Geforce RTX 3000-serien – kontakterna kan lossna

Uppdaterad artikel
27 juli 2021

Tvingade fläktarna att försöka köra i 200 000 rpm (!)

Nu kanske vi vet varför vissa grafikkort gick sönder när de körde New World. Enligt en användare hoppade fläkthastigheten på dennes EVGA Geforce RTX 3080 FTW3 Ultra (notera att det alltså INTE är ett RTX 3090) från 2 400 till 200 000 rpm under en kort stund.

En nätt ökning med över 8 200 procent, vilket förklarar varför komponenterna på grafikkorten inte hängde med, utan helt sonika gick sönder när de inte kunde hantera den extrema ökningen.

amazon new world graphics gpu fan speed 200kfps 2021
Godnatt säger grafikkortets fläktar. Bild: igorslab.de

Givetvis kan fläktarna aldrig nå 200 000 rpm någonsin, de är inte designade för det och är rent praktiskt oförmögna att köra så snabbt. Med det sagt så räcker det att de spinner upp i en mycket högre hastighet än de borde för att saker ska gå riktigt illa.

Nämnvärt är att inte bara New World har uppvisat det här problemet. Även Anno 1800 ska ha tvingat upp fläktar i högre hastigheter än de är designade för. Dock finns inga rapporter om att något grafikkort gått sönder i de fallen.

Uppdaterad artikel
24 juli 2021

Amazon Games: New World är säker för alla spelare

Spelstudion Amazon Games har kommenterat den senaste tidens rapporter där grafikkort av modellen Geforce RTX 3090 har gått sönder när de kört spelet New World.

I ett uttalande säger Amazon Games att de anser New World vara säker för beta-testare, även efter att flera grafikkort har gått sönder när datorer kört spelet.

Hundreds of thousands of people played in the New World Closed Beta yesterday, with millions of total hours played. We’ve received a few reports of players using high-performance graphics cards experiencing hardware failure when playing New World.

Amazon Games
evga geforce rtx 3090 ftw3
RTX 3090 FTW3 från EVGA är en av de drabbade modellerna

I uttalandet säger en talesperson att Amazon Games inte har noterat ett utbrett problem med RTX 3090-serien, varken i de nuvarande beta- eller tidigare alfa-versionerna.

Men för att försäkra spelarna om att det inte finns några problem så har spelstudion släppt en snabbfix för den höga bildvisningsfrekvens i menyerna som potentiellt kan vara anledningen till att grafikkorten överhettat och gått sönder (läs mer om det längre ner).

The New World Closed Beta is safe to play

Amazon Games

Även grafikkortstillverkaren EVGA har kommenterat den senaste tidens händelser. I ett uttalande säger EVGA att de känner till ett litet antal grafikkort som skickats in som RMA (Return Merchandise Authorization) för reparation eller utbyte.

Samtliga grafikkort som ska ha gått sönder när de kört New World kommer att ersättas av EVGA helt kostnadsfritt.

EVGA säger också att de inte fått fler rapporter om trasiga grafikkort efter att Amazon Games släppte framerate-uppdateringen till New World. Det återstår att se om det kommer fler rapporter i framtiden.

Ursprunglig artikel
22 juli 2021

Gäller främst grafikkort från EVGA

Främst handlar det om personer som har grafikkort EVGA där grafikkorten har gått sönder. Och i de fall där korten faktiskt dött permanent måste exemplaren ersättas av tillverkaren, vilket är knepigt med tanke på hur illa komponentbristen är just nu.

Exakt anledning till varför grafikkorten gått sönder när New World körs är inte fastställd. Men det finns en potentiell anledning som rent spekulativt kan vara boven i dramat.

amazon new world mmo 2021 1
New World är ett MMO från Amazon Games som kan släppas under 2021

Vad vi vet idag är att många drabbade inte var inne i själva spelet, utan befann sig i menyerna när skärmen slocknat samtidigt som fläktarna på grafikkortet varvat upp i maxhastighet.

När datorn startat om har skärmen inte vaknat och användarna rapporterar att en röd lysdiod på grafikkortet indikerat att något är fel.

Läs mer: Hur mycket kostar Geforce Now 2021?

Passerar 9 000 fps i menyerna på sekunder

Anledningen till att skärmen slocknat och fläktarna gått upp i maxvarv? Det kan vara att New World inte begränsar bildvisningsfrekvensen i menyerna, vilket gör att RTX 3090 krämar ut 9 000 bilder per sekund vilket gör att komponenter överhettar och slutligen går sönder.

Det hela går så snabbt att mjukvaran till Geforce RTX 3090 inte hinner upptäcka den extrema ökningen. Därmed finns inte heller några hinder som hade kunnat begränsa bildvisningsfrekvensen och stoppa komponenterna från att gå sönder.

Amazon har bekräftat att de känner till ett fåtal fall som de nu undersöker. Företaget lovar även att New World kommer att uppdateras för att begränsa bildvisningsfrekvensen i menyerna.

Du kan läsa mer om problematiken på Reddit och det officiella forumet för New World.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.