Wear OS 3 kommer inte till befintliga smartklockor

Google bränner många broar med Wear OS 3

Mobvoi TicWatch Pro 3
Mobvoi TicWatch Pro 3

Om du vill ha en smartklocka med WearOS så bör du inte köpa en just idag. Befintliga modeller på marknaden får nämligen inte uppdateringen till nya och kommande Wear OS 3 – du riskerar att köpa en smartklocka som  är utdaterad innan du ens får den på handleden.

  • Kompatibla smartklockor måste fabriksåterställas före uppgraderingen
  • Extremt litet antal smartklockor kan överhuvudtaget använda Wear OS 3
  • Uppgraderingar redo först sent under 2022

Läs mer: Casio lanserar en smartklocka i G-SHOCK-serien med Wear OS

Mobvoi can få Wear OS 3 – eller inte

Okej, ta budskapet ovan med en liten nypa salt, för ett pyttelitet antal smartklockor med WearOS idag kan potentiellt få nya Wear OS 3.

Men de är verkligen få till antalet och vi vet inte exakt vilka som omfattas. Det pratas om att några modeller från Mobvoi kan inkluderas, bland annat TicWatch 3 GPS, TicWatch Pro 3 LTE och TicWatch E3. Dock finns inga garantier.

Även de nya modellerna från Fossil som kommer under årets senare del samt tidigt 2022 kan få uppdateringen. Men åter igen, det finns inga garantier, även om Google lyfter fram möjligheten i ett blogginlägg.

Och med det sagt så kommer inte en enda smartklocka med WearOS att uppdateras till nya Wear OS 3 förrän kring slutet på 2022. De som faktiskt får uppdateringen kan dessutom få en sämre upplevelse än helt nya smartklockor som optimerats för Wear OS 3. 

I ett blogginlägg säger Google att ”i vissa situationer kan användarupplevelsen påverkas”, men utan att förtydliga vad det faktiskt betyder.

Läs mer: Nu uppdateras Moto 360 Gen 3 med Wear OS H-MR2

Mer information i framtiden

Google har i ett meddelande till webbsajten The Verge sagt att mer information om användarupplevelsen kommer längre fram. Målet är att ge användarna en möjlighet att själv välja om de vill använda Wear OS 3 eller inte.

För att kunna använda Wear OS 3 krävs att smartklockan fabriksåterställs, vilket betyder att alla information (inklusive inställningar) raderas helt.

Den som inte vill fabriksåterställa sin smartklocka kan skippa den stora uppgraderingen och bara få säkerhetsfixarna om de vill. Ett riktigt bra alternativ som vi uppskattar att Google erbjuder.

Vi hoppas så klart att Wear OS 3 blir en riktig fullträff när nya versionen släpps, men vi har våra tvivel. Vad tror du om uppgraderingen?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.