EVGA: Därför gick våra RTX 3090 sönder i New World

New World är inte det grundläggande problemet

evga geforce rtx 3090 ftw3

EVGA avslöjar varför vissa exemplar av deras Geforce RTX 3090 gick sönder när spelet New World kördes.

Enligt tillverkaren var det dåliga lödningar i ett litet antal grafikkort som ska vara boven i dramat.

Läs mer: Amazons New World kan förstöra grafikkort – RTX 3090 kraschade för gamers

Det var tidigare i juli som spelare av beta-versionen till New World reagerade på att deras grafikkort helt plötsligt slutade fungera.

Mer specifikt var det främst RTX 3090 som utan förvarning bestämde sig för att krascha bortom all räddning.

Initialt beskylldes New World (som är utvecklad av Amazon Games) för att belasta korten på ett sätt som fick dem att bränna sönder. 

amazon new world mmo 2021 1
New World från Amazon Games

Utan en mjuk begränsning på antalet bilder per sekund som kunde visas i menyerna så sköt fps:en i höjden, från 100 fps till 800 fps eller mer. Och det fick den dåliga lödningen på vissa kort att gå sönder.

Vilket i sin tur gjorde att grafikkorten gick sönder. EVGA menar att de bara fått in 24 exemplar för undersökning och ersättning, men det är säkert fler än så som drabbats.

Läs mer: EVGA erbjuder snabb RMA-tjänst för grafikkort – kräver skyhöga priser

En annan detalj som EVGA lyfter fram är att det initialt rapporterades att fläkten inte fungerade korrekt på de söndriga korten. Men det ska inte finnas några tecken på att fläktarna är felaktiga.

Tredjepartsappar som GPU-Z och HWiNFO har rapporterat att fläktarna inte körs, men det säger EVGA är på grund av brus på en i2c-buss. Alltså en direkt felaktig visning i apparna.

Även om New World visserligen indirekt bidrog till att korten gick sönder så är spelet inte är den grundläggande orsaken. Vilket så klart är skönt att höra.

EVGA tar ansvarför problemet och säger att det handlar om dålig tillverkning helt enkelt. Tacksamt nog ska det röra sig om ett litet antal grafikkort från en första körning under 2020, mindre än 1 procent av det totala antalet kort som EVGA sålt.

Läs mer: GTX 1080 Ti kan nylanseras – men vad blir priset?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.