Varningen: Allvarliga sårbarheter i Bluetooth

Hacker

En samling sårbarheter i Bluetooth gör att hackare kan installera skadlig kod och utföra överbelastningsattacker.

Sårbarheterna kallas kollektivt för Braktooth och hittades av säkerhetsforskare på Singapore University of Technology and Design.

Läs mer: Hackare hittade sårbarheter i iOS 11 till 14.3 – kan jailbreaka iPhone

Totalt handlar det om 16 sårbarheter och de går att hitta i flera kretsar från olika tillverkare. Bland annat berörs Infineon, Qualcomm, Texas Instruments, Silicon Labs.

Tacksamt nog är risken att drabbas av en hackare som nyttjar sårbarheterna liten.

Det krävs att hackaren är inom Bluetooth-avstånd för att ansluta, vilket i normalfallet är inom 10 meter. I vissa fall längre än så.

Därmed krävs en riktad attack mot utvalda individer för att det ska fungera. Det går inte att massattackera likt med datorer och IoT-prylar.

Intel har lovat att fixa sårbarheterna i sina kretsar. Däremot säger Qualcomm och Texas Instruments att de avvaktar. Om inte deras kunder begär att sårbarheterna fixas så förblir de i kretsarna.

Säkerhetsforskarna har släppt ett speciellt verktyg som visar hur sårbarheterna fungerar och faktiskt bevisar att de går att använda. Allt för att hjälpa tillverkarna fixa problemet snabbt.

Läs mer: Sluta använda Apple Mejl för iOS & iPadOS – har allvarliga sårbarheter

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.