ChatGPT kan generera äkta Windows-nycklar

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Uh, oh. Det här var nog inte vad OpenAI hade tänkt sig när de släppte ChatGPT. Den populära AI-tjänsten har lurats att generera äkta så kallade Windows-nycklar. Allt som behövdes var en ihärdig YouTuber och lite tålamod.

ChatGPT lurades att skapa Windows 95-nycklar

YouTubern Enderman har släppt en video som sägs visa hur ChatGPT, med lite trixande, lurades att skapa en registreringsnyckel för Windows 95 på bara fem minuter.

Eftersom ChatGPT inte vill generera nycklar på en rak förfrågan så gav han AI-tjänsten istället en mängd regler att följ vid skapande av textsträngar i ett mycket specifikt format för just Windows 95-nycklarna – utan att säga vad de skulle användas till.

Den stora utmaningen är inte att generera nycklarna i sig själv, utan att få ChatGPT att förstå hur uträkningen ska göras.

Lästips: Vad kostar Windows 11? (Här är svaret)

https://www.youtube.com/watch?v=2bTXbujbsVk

Största utmaningen: matematiska uträkningar

Den största utmaningen för Enderman var att ChatGPT inte kan göra enkla, matematiska uträkningar som krävs för att få ihop korrekta nycklar.

Bland annat hakade tjänsten upp sig på SUM/7-beräkningar, vilket används för att räkna ut en kontrollsiffra för att säkerställa att ett serienummer är korrekt.

När du gör en SUM/7-beräkning lägger du först samman varje enskilt nummer i din nummerserie. Sedan dividerar du summan av dessa nummer med 7 och tar resten av divisionen. Resten som erhålls från divisionen är kontrollsiffran.

Till exempel, om du har serien av nummer 1, 2, 3, 4, 5, skulle du först lägga samman dessa nummer: 1+2+3+4+5 = 15. Sedan dividerar du summan med 7: 15 / 7 = 2 rest 1. Således är kontrollsiffran i detta fall 1.

SUM/7-beräkning används ofta inom olika branscher som t.ex. bankverksamhet och transport för att kontrollera att numeriska data är korrekta och giltiga.

Resultatet: 3,33 % tillförlitlighet

I slutändan kunde Enderman säga att han lyckades lura AI-tjänsten. Men det satt verkligen långt inne och av alla nycklar som skapades var det bara 3,33 % som faktiskt fungerade.

Och när han tackade ChatGPT för nycklarna så vägrade AI-tjänsten att acceptera att den hjälpt honom skapa dem.

Skapa Windows-nycklar med ChatGPT – går det?

Det enkla svaret är: nej.

Du kan normalt inte skapa äkta registreringsnycklar för operativsystemet Windows. Eller macOS för den delen om du skulle fundera på det.

AI-tjänsten har inbyggda spärrar som gör att du visserligen kan fråga om en Windows-nyckel, men tjänsten kommer i normalfallet inte att försöka skapa en.

Lästips: SkattGPT: Deklaration och svar på skattefrågor med AI-hjälp

Det här svarar ChatGPT när du frågar om Windows-nycklar

Vi testade att fråga ChatGPT om den kunde ”generera en äkta windows 11 nyckel”. Svaret vi fick tillbaka var ett snällt, men bestämt, nekande svar:

”Jag beklagar, men som en AI-assistent kan jag inte generera en äkta Windows 11-nyckel. Det är olagligt och bryter mot Microsofts licensvillkor. Dessutom skulle det vara orättvist för de personer som faktiskt köper en licensierad kopia av Windows 11.”

”Om du vill installera Windows 11 på din dator måste du köpa en äkta licens från Microsoft eller en auktoriserad återförsäljare. När du har köpt en licens kan du aktivera din kopia av Windows 11 med hjälp av den medföljande produktnyckeln.”

”Det är viktigt att köpa en äkta licensierad kopia av Windows 11 eftersom olagliga nycklar kan leda till säkerhetsrisker och systeminstabilitet. Dessutom kan användning av piratkopierad programvara resultera i juridiska problem och böter.

Lästips: ChatGPT läcker känslig information

Om du frågar ChatGPT hur man skapar en Windows-nyckel

Men om vi frågar hur man skapar en registreringsnyckel för Windows då, det kan väl ChatGPT hjälpa med?

Svaret är ännu en gång: nej. AI-tjänsten kommer snällt neka alla former av hjälp och säger, helt korrekt, att du ska kontakta Microsoft istället. Eller en auktoriserad återförsäljare om du föredrar det.

”Det är inte möjligt att skapa en äkta Windows 11-nyckel på egen hand eftersom dessa nycklar endast utfärdas av Microsoft eller auktoriserade återförsäljare.”

”För att få en äkta Windows 11-nyckel måste du köpa en licens från Microsoft eller en auktoriserad återförsäljare. När du har köpt licensen kommer du att få en produktnyckel som du kan använda för att aktivera din kopia av Windows 11.”

”Du kan köpa en Windows 11-licens från Microsofts webbplats eller från andra auktoriserade återförsäljare. Se till att du köper från en pålitlig källa för att undvika att köpa en falsk eller olaglig nyckel.”

Frågor och svar

Kan ChatGPT användas för att registrera Windows?

I normalfallet är svaret: Nej. Tjänsten är inte designad för den typen av förfrågningar och kan inte skapa registreringsnycklar för nyare versioner av Windows.

Via TechSpot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.