För många filer på Google Drive – användare varnas

google drive for desktop 2021

Google har börjat låsa ute användare som har för många filer på molnlagringstjänsten Drive. Här är allt du måste veta för att inte ditt konto ska stängas av Google.

Varför låser Google konton med “för många” filer?

Den 14 februari 2023 aktiverades en begränsning för hur många filer användare kan lagra totalt på sitt Google-konto.

Gränsen är fast till antalet filer och har ingen med den totala lagringsmängden att göra. Du kan ha för många filer och ändå se att det finns ledigt utrymme på din Drive-exempelvis.

Anledningen till att en gräns lades till från första början har med tjänstens stabilitet att göra.

En talesperson för Google Workspace säger att gränsen lades till för att kunna “bibehålla hög prestanda och stabilitet”.

Lästips: Google Drive falskvarnar för brott mot upphovsrätten

Så många filer får du ha på Google Drive

Den totala mängden filer som får finnas på ett konto är 5 miljoner.

Om du når gränsen och försöker överskrida den, exempelvis genom att skapa ett nytt dokument eller ladda upp en bild, så varnar Drive med en avisering om för många filer.

googleapi: Error 403: This account has exceeded the creation limit of 5 million items. To create more items, move items to the trash and delete them forever., activeItemCreationLimitExceeded

Meddelandet (fritt översatt) säger att “Detta konto har överskridit gränsen på 5 miljoner filer. För att skapa fler filer, flytta filer till papperskorgen och ta bort dem permanent”.

Problemet för många drabbade är att det kan finnas företagskritiska filer som inte går att radera. Och Google lade till gränsen utan någon som helst förvarning.

Om du har för många filer – radera filer eller blir utkastad

De som drabbats vittnar om att de antingen inte kan lägga till nya filer, uppdatera sina tjänster eller i vissa fall inte logga in på Google-konton överhuvudtaget.

Extra förvirrande för många är att Google inte nämner den här begränsningen någonstans. Varken i sina support-dokument eller FAQ:s på sajten.

Det har gjort att drabbade skickade in mängder av buggrapporter via issuetracker.google.com.

Det här säger Google om kritiken

Absolut ingenting. Åtminstone har vi inte sett någon officiell kommentar när artikeln skrevs.

Artikeln uppdateras löpande med mer information när det finns att tillgå från Google.

Via Reddit

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.