Google Drive falskvarnar för brott mot upphovsrätten

google drive logo 2021

Om du laddar upp filer från din Mac-dator till Google Drive så ska du vara extra försiktig just nu. Enligt flera användare reagerar Google negativt på filen .DS_Store som följer med i många mappar.

Det är en fil som Apple använder för att förstå hur du vill konfigurera dina mappar. Den innehåller så kallad meta-data om exempelvis hur ikoner ska visas och eventuella bakgrundsbilder.

Läs mer: Hur mycket kostar Microsoft Office 365 och Microsoft 365?

Helt enkelt så är det en harmlös fil som du kan kasta när som helst om du vill. Och den innehåller inte några skumheter. Men ändå varnar Google Drive ibland för upphovsrättsbrott när .DS_Store laddas upp till molnlagringstjänsten.

Den här filtypen är normalt dold för användaren (om du inte aktiverat visning av dolda filer i Finder). Anledningen till att den är dold är punkten i början på filen som indikerar att den inte ska synas.

Idag vet vi inte varför Google Drive flaggar .DS_Store för brott mot upphovsrätten. Det är ett uppenbart fel som Google sannolikt kommer att fixa mycket snabbt. Men tills dess finns en risk att användare drabbas negativt.

Google kan teoretiskt stänga ner konton som bryter mot upphovsrätten.

I det här fallet är sannolikheten dock låg. Google säger att de känner till problematiken och att de arbetar på en lösning.

Läs mer: Google Gmail får ett nytt utseende – här är nya designen (februari 2022)

Läs mer om nyheten på webbsajten TechRadar här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.