Kan man uppdatera Windows 7? (Här är svaret)

Om du fortfarande använder Windows 7 är det en god idé att byta till Windows 10 eller Windows 11

microsoft windows logo surface unsplash ashkan forouzani
Ashkan Forouzani, Unsplash

Det korta svaret är: Nej, du kan inte uppdatera Windows 7 längre. Microsoft har släppt stödet helt och underhåller endast Windows 10 och Windows 11. För att få säkerhetsuppdateringar, optimeringar och nya funktioner så måste du uppgradera med något av de nyare operativsystemen.

Dessutom kan du inte kontakta Microsoft och be om hjälp med din Windows 7-bestyckade dator. Även en rad olika Microsoft-tjänster som rör Windows 7 har slutat att fungera. Här är några saker du måste tänka på om Windows 7 idag (2022) och våra anledningar till varför du ska uppgradera snarast.

Ett kort tips redan här är att det inte kostar många hundralappar att uppgradera till Windows 10 eller Windows 11. Du kan ladda ner en nyare Windows-version direkt från Microsoft, registrera din produktnyckel och vara klar på under timmen med rätt dator och lite datorvana.

Läs mer: Är det värt att uppgradera till Windows 11? (Här är svaret)

Supporten för Windows 7 slutade 2020

Microsoft lade ner allt stöd för Windows 7 den 14 januari 2020. Det betyder att operativsystemet har underhållits med optimeringar, buggfixar, säkerhetsfixar och mer under en tioårsperiod.

Inga säkerhetsuppdateringar

Eftersom Windows 7 inte får säkerhetsuppdateringar så ökar risken exponentiellt att din dator blir infekterad med skadlig kod. Hittar cyberkriminella säkerhetshål så finns det ingen där som kan laga dem i Windows. Och det hjälper inte alltid med ett antivirusprogram och en brandvägg om hackare har en motorväg in i din dator.

Det går inte längre att få teknisk hjälp och programvaruuppdateringar från Windows Update som skyddar datorn.

Microsoft

Inga optimeringar eller prestandafixar

En betydligt mindre farlig sak är att Microsoft inte optimering mjukvaran mer. Windows 7 är ett moget operativsystem och bör vara rejält optimerat idag, men om Microsoft potentiellt hittar något som kunde göra prestandan eller stabiliteten bättre så kommer de inte att släppa en uppdatering med fixarna.

Inga nya funktioner och tjänster

Visste du att Windows 11 har stöd för DirectX 12 Ultimate och Direct Storage? Det gör upplevelsen i spel betydligt bättre på modern hårdvara och SSD-disk. Och de kommer aldrig att finnas till Windows 7. Det är bara två av många moderna funktioner som Microsoft endast har i sitt senaste operativsystem.

Inga nya drivrutiner

Windows 7 kan fortfarande aktiveras och installeras på datorer efter den 14 januari 2020. Men det finns aldrig några garantier att Microsoft eller tredjepartstillverkare tillhandahåller drivrutiner för din splitter nya dator. Har du helt nya komponenter så är det inte säkerhet att tillverkaren optimerar drivrutinerna för Windows 7.

Läs mer: Vad kostar Windows 11? (Här är svaret)

Uppdateringar till Microsoft 365 / Office 365

Om du använder Microsoft 365 och Office 365 så får du fortfarande uppdateringar till dessa. Microsofts Office-svit är fristående från Windows 7 och så länge du abonnerar på mjukvaran så underhålls den med nya uppdateringar. Med tiden kommer Microsoft 365 och Office 365 inte längre ha stöd för Windows 7.

Läs mer om vad som gäller för Windows 7 på Microsofts officiella supportsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.