Gratisprogrammet Paint.net slutar uppdateras för Windows 7 och Windows 8.1

paint net v438 2022

Om du använder gratisprogrammet Paint.net och ett äldre operativsystem från Microsoft så hamnar du snart i kylan hos utvecklaren. Med nästa stora uppdatering kallad Paint.net 4.4 så är det bara Windows 10 och senare som gäller om du vill ha buggfixar, optimeringar och andra förbättringar till Paint.net.

Har du däremot Windows 7 eller Windows 8.1 så kommer Paint.net att stanna kvar på version 4.3.8 och INTE få fler uppdateringar. Beroende på vilka funktioner du använder i Paint.net och hur beroende du är av programmet så kan du behöva antingen 1) byta till ett nytt program eller 2) ännu hellre uppgradera Windows.

Läs mer: Är det värt att uppgradera till Windows 11? (Här är svaret)

Paint.net version 4.4 är inte färdig i skrivande stund. Utvecklingen pågår och det kan hända saker längs vägen som gör att utvecklarna ändrar sig om stödet för Windows 7 och Windows 8.1. Om planerna fortskrider så kan du alltid byta till Gimp som är ett annat, mycket kompetent gratisverktyg för bildredigering och att rita.

Nyheterna i sista versionen för Windows 7 och 8.1

Totalt listas 11 förbättringar och nyheter med uppdateringen till version 4.3.8. Flera verktyg har fått nämnvärt bättre prestanda, problem med EXIF har fixats och även flera prestandabuggar har lösts.

Den enda nya funktionen som lagts till är ett menykommando för att växla lagersynlighet (Ctrl + kommatecken). Inga stora nyheter alltså, men ack så nödvändigt för de som använder den ofta.

Se den officiella ändringsloggen här.

Läs mer: Kan man uppdatera Windows 7? (Här är svaret)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.