Windows 12 får högre krav på RAM-minnet

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

När Windows 12 presenteras så kan kravet på en specifik komponent i datorn öka rejält. Här är det ryktade kravet på RAM-minnet med nya Windows.

Vad är nya kravet på RAM-minnet med Windows 12?

Det finns inget officiellt krav i skrivande stund, men de rykten som finns pekar på att du behöver mer RAM-minnet i datorn med Windows 12 än med Windows 10 och 11.

Kravet med befintliga versioner är att datorn har 4 GB RAM-minne, även kallat primärminne, eller mer. Med dagens mått så är det jämförelsevis lite och vi skulle aldrig rekommendera någon dator att ha den mängden.

Ryktet säger att Windows 12 kräver dubbla mängden, alltså 8 GB eller mer.

Lästips: Vad kostar Windows 11? (Här är svaret)

Varför måste Windows 12 ha dubbelt så mycket RAM-minne?

Det är oklart huruvida kravet faktiskt är korrekt och om det skulle vara fallet så vet vi inte varför.

Det är inte troligt att Microsoft bygger in nya och häftiga funktioner som äter upp mer av RAM-minnet, och därför behöver mer i datorn.

Mer troligt är att Microsoft ser att den absoluta merparten av alla datorer på marknaden faktiskt har 8 GB eller 16 GB idag. Och att de därför kan skruva upp mängden för att den vägen tvinga användarna till en bättre upplevelse.

Mer RAM betyder att datorn fungerar bättre

Många spel och appar är rejält minneshungriga idag. När de ätit upp allt ledigt utrymme i RAM-minnet så mellanlagras filer på hårddisken så är mycket långsammare.

Om en dator har för lite RAM-minne kan den bli långsam och börja använda hårddisken som en ersättning, vilket är mycket långsammare än RAM-minnet.

Detta kallas “paging” eller “swapping” och kan orsaka betydande prestandaproblem. Med tillräckligt mycket RAM-minne kan datorn istället hålla all nödvändig data i RAM-minnet, vilket gör att den kan arbeta snabbt och effektivt.

Du vill inte mellanlagra filer på hårddisken helt enkelt. Inte ens med en snabb NVMe SSD-enhet.

Det är vanligt med 16 GB i många moderna datorer och om din dator inte redan har det så rekommenderar vi att du uppgraderar till den högre mängden om det är möjligt. Även om du inte spelar tunga, grafiska spel eller använder krävande appar.

Lästips: Så får du bättre prestanda för spel i Windows 11

Kraven för Windows 11 idag

Här är de minimikrav som krävs för att installera och köra Windows 11 på en dator:

  • Processor: 1 GHz eller snabbare med 2 eller fler kärnor på en kompatibel 64-bitars-processor eller System on a Chip (SoC).
  • RAM-minne: Minst 4 GB.
  • Hårddiskutrymme: Minst 64 GB eller större.
  • Grafikkort: Kompatibelt med DirectX 12 eller senare, med en WDDM 2.0-drivrutin.
  • Display: En skärm med minst 720p upplösning (1280 x 720).
  • UEFI firmware version: UEFI version 2.0 eller senare.
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0.
  • Internetanslutning: För att ladda ner och installera uppdateringar och funktioner.
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.