Då släpps ARK II (försenad till 2024)

ARK II

Om du väntar på att ARK II ska släppas så har vi dåliga nyheter – spelstudion Studio Wildcard har nämligen meddelat att spelet försenas. Och inte bara det, spelet försenas in i nästa år. Här är allt vi vet om förseningen idag.

Därför försenas lanseringen av ARK II

ARK II var egentligen planerad att släppas någon gång under 2023. Studio Wildcard har tyvärr gått ut med att de inte kan nå ett släpp i år eftersom de behöver mer tid.

Tiden är inte för att finputsa och optimera ett befintligt spel, utan för att lära sig verktygen och förmågorna som grafikmotorn Unreal Engine 5 erbjuder.

Originalspelet ARK: Survival Evolved använder populära Unreal Engine 4, men hoppet till version 5 är stort. Och det kräver att spelstudion lär om sig för att förstå vad de kan göra och hur allt fungerar inför den faktiska utvecklingen av spelet.

Fördelarna med att ARK II använder Unreal Engine 5

Det finns många fördelar med övergången från Unreal Engine 4 till 5.

Bland annat kan vi räkna med kraftigt förbättrad grafik och prestanda som är optimerad för modern hårdvara.

Unreal Engine 5 är designad för nyare grafikkort och processorer vilket betyder att grafikmotorn är bättre på att nyttja den fulla kraften som nyare hårdvara erbjuder.

Andra förbättringar som bekräftats till ARK II, men som inte är kopplade till grafikmotorn, är fullt stöd för korsspelande över olika plattformar, moddar på konsol och mer.

Online-servrarna för ARK: Survival Evolved stängs ner

Om du spelar ARK: Survival Evolved online så bör du veta att de officiella servrarna stängs ner redan i augusti 2023.

Det görs som en förberedande åtgärd inför lanseringen av ARK II.

Du kan fortfarande spela på spelarägda servrar om du vill det, eller bara köra enkelspelarläge om du föredrar det.

ARK II & ARK: Survival Ascended

ARK: Survival Ascended släpps 2023

Den som hade hoppats på att ARK II skulle släppas i år går inte helt lottlös. Studio Wildcard har nämligen meddelat att en remake-version kallad ARK: Survival Ascended släpps 2023.

Det här är en enorm uppdatering för ARK-fansen då stora delar av innehållet har omarbetats, skrivits om, uppdaterats, optimerats och blivit generellt bättre (påstår spelstudion i alla fall). Här är några av nyheterna i remake-versionen:

Största nyheterna med ARK: Survival Ascended

  • Använder Unreal Engine 5
  • Nya spelläget Survival of the Fittest
  • Dynamiskt vatten
  • Interaktiva miljöer (gräs, buskar, etc)
  • Prestandaförbättringar tack vare Unreal Engine 5
  • Stöd för online-spel över flera plattformar
  • Moddar till Xbox och Playstation
  • Ny tredjepersons-kamera
  • Nya byggnader
  • Förbättrad mini-karta (mini-map)

Du kan se ARK: Survival Ascended som en förhandsvisning på hur ARK II kommer att se ut helt enkelt. Många av nyheterna till remake-versionen landar nämligen i det kommande storspelet nästa år.

ARK: Survival Evolved

Det här är originalspelet ARK från 2015

ARK: Survival Evolved är ett actionfyllt överlevnadsspel som utvecklats av Studio Wildcard. Spelet släpptes ursprungligen i juni 2015 och finns att spela på många olika plattformar. Bland annat Windows, macOS, Xbox, Playstation, Switch, Android och iOS. Spelet fanns även till Google Stadia som idag är nedstängt.

Storyn till ARK: Survival Evolved

I spelet kastas spelarna in på en mystisk ö fylld med farliga dinosaurier och andra farliga djur. Spelet har två huvudsakliga spellägen: Singleplayer och Multiplayer. I Singleplayer-läget kämpar du ensam för att överleva, samla resurser och bygga din bas. I Multiplayer-läget kan du spela tillsammans med andra spelare för att samarbeta och överleva tillsammans.

I ARK kan spelarna samla resurser som stenar, trä, bär och kött för att bygga vapen, redskap, strukturer och andra nödvändigheter för överlevnad. Spelare kan också tämja dinosaurier och andra vilda djur för att använda som följeslagare och resursproducenter. Taming-processen kräver tid och tålamod, men när den är klar kan spelare rida på sina nya husdjur och använda dem för att bekämpa andra farliga varelser.

En stort utvecklingssystem och förmågor

Spelet har också ett omfattande utvecklingssystem som låter spelare låsa upp nya teknologier och föremål genom att tjäna erfarenhetspoäng och öka i nivå. Spelet har också en stor mängd uppdrag och utmaningar som spelare kan delta i för att tjäna extra erfarenhetspoäng och belöningar.

ARK: Survival Evolved är ett utmanande spel med massor av innehåll och aktiviteter för spelare att utforska. Med en stor värld att utforska, en mängd olika djur att tämja och byggnader att skapa finns det alltid något nytt att upptäcka och göra.

FAQ

När släpps ARK II?

Någon gång under 2024. Spelet skulle ha lanserats under 2023, men spelstudion Studio Wildcard har meddelat att spelet försenas till nästa år.

Varför försenas ARK II?

Spelstudion Studio Wildcard behöver mer tid för att lära sig verktygen och möjligheterna med grafikmotorn Unreal Engine 5.

Vad är ARK: Survival Ascended?

ARK: Survival Ascended är en remake-version på originalspelet ARK: Survival Evolved som släpptes 2015. Spelet släpps till Xbox, Playstation och PC.

På PC och Xbox köper du spelet i ett paket med ARK II medan Playstation-spelare kan köpa remake-versionen separat eller i paket med ARK II.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.