Bean är en gratis ordbehandlare för Mac

bean ordredigerare 2021 macos
Foto: bean-osx.com

Bean är liten och praktisk ordbehandlare för Mac. En helt kostnadsfri app för dig som vill kunna redigera dina dokument utan att betala en dyr månadskostnad för exempelvis Microsoft Office.

Med Bean ska du inte förvänta dig en massa avancerade funktioner, molntjänster och annat krafs. Det här är en ordbehandlare för dig som vill ha de viktigaste, mest användbara funktionerna utan att göra avkall på användarvänligheten.

Läs mer: Krita 5 är släppt – ladda ner ritprogrammet här (gratis)

Stöd för mörkt läge & split-view

Bland de mer nämnvärda funktionerna hittar vi stöd för mörkt läge, möjligheten att använda förifyllda mallar och möjligheten att redigera i så kallad split-view. Det finns även formatinspekterare, inbyggt verktyg för backups och fullskärmsstöd.

Inga större konstigheter alltså. Andra detaljer är att Bean kan använda ordlistor, markera text och stöder avancerad sökning med regex.

Du kan bädda in bilder i dokument, men det går bara att inkludera dem så kallat in-line. Det går alltså inte att använda flytande inbäddningar i dokumenten. Bean har inte heller stöd för footnotes och bara delvis stöd för Word-formatet.

Det sistnämnda kanske är lite bekymmersamt för en del då Office Word-formatet är så utbrett. Men om du sällan eller aldrig öppnar Word-filer så är det inga konstigheter. Du kan öppna rtf, rtfd, txt och webarchive-formatet. Ordredigeraren har även ett eget Bean-format om du föredrar det.

Alla dokument kan sparas i sina originalformat och även exporteras till html, pdf och doc-kompatibla format.

Läs mer: Friendly Streaming Browser – en webbläsare för dig som tittar på strömmad film

Uppdateras regelbundet med buggfixar

Den i skrivande stund senaste versionen är 3.4.6 och den släpptes den 22 december 2021.

Enligt ändringsloggen uppdateras Bean regelbundet, men med några månaders mellanrum. Under 2021 fick appen bara fem uppdateringar och året dessförinan dubbelt så många.

Bean fungerar från macOS 10.13 ”High Sierra” och hela vägen till Monterey. Bland språken som stöds hittar vi engelska, tyska, franska, tyska och italienska. Svenska finns däremot inte med i listan.

För att installera ordbehandlaren laddar du ner en zip-fil från den officiella webbsajten. Packa upp filen och dra app-filen till Program-foldern på din Mac. Svårare än så är det inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.