Är rumsligt ljud / spatial audio populärt på Apple Music? (Apple säger ja)

Apple säger att rumsligt ljud är en stor hit på Music

apple music logo 2019 1
© Apple

Apple har storsatsat på så kallat rumsligt ljud det senaste året, och nu verkar det som att tekniken börjar få ordentlig fart hos användarna. Apple säger att tekniken är så populär att den får fler att använda Music-tjänsten oftare.

Sedan september förra året har Apple fyrdubblat antalet låtar på Music som har stöd för rumsligt ljud, även kallat spatial audio. Och det märks tydligt i statistiken som Apple helt nyligen släppt.

Enligt Apple har 37 procent av de 10 populäraste låtarna globalt på Music (sedan början på 2022) stöd för rumsligt ljud. För amerikanska lyssnare är siffran något högre med 42 procent av de tio populäraste låtarna. Dessutom har 4 av 10 stora lanseringar på Apple Music stöd för rumsligt ljud idag.

This is the biggest priority in what we do because we believe in it, because we think this is better for the customer and is better for the creative industry.

Oliver Schusser, ansvarig för Music och Beats på Apple

En stor anledning till varför tekniken blivit så populär är sannolikt för att skillnaden är tydlig för användarna. Till skillnad från högupplöst ljud med Lossless-formatet som är betydligt svårare att särskilja från det vanliga, komprimerade formatet som Apple använder.

Vi rekommenderar att du gör lite efterforskning kring vilka låtar som fungerar bäst med rumsligt ljud. Det är inte alla låtar som är helt optimala för tekniken, och i vissa fall låter det faktiskt riktigt illa eller bara konstigt.

Här är några låtar som användarna på Reddit säger är mycket bra för hörlurar som stöder tekniken:

  • Black Skinhead, Kanye West
  • Boom, Tiesto
  • Hybrid Theory, Linkin Park
  • Faith, The Weeknd
  • 3-D Der Katalog, Kraftwerk
  • The Reason, Hoobastank

Apple erbjuder flera hörlurar med stöd för rumsligt ljud – bland annat AirPod Pro, Beats Fit Pro och Airpods Max.

Vad tycker du om rumsligt ljud? Är det något för dig? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.