Apple kan släppa egen sökmotor – konkurrent till Google?

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Det har länge ryktats att Apple planerar att släppa en egen sökmotor. Det ryktet har länge varit vilande, men nu kommer ytterligare detaljer som pekar på att arbetet med sökmotorn fortfarande pågår hos Cupertino-företaget.

Det är Twitter-användaren Robert Scoble som lagt ut ett meddelande som nämner sökmotorn. Han skriver ”Åh, och en ny sökmotor kommer också. Kommer Siri äntligen att bli ”smart”? Hmmm.” vilket är en tydlig referens.


Lästips: Varför hittar jag inte mörkt läge / Dark Mode i Facebook? (iOS)

Webbsajten TechRadar plockade upp nyheten och skriver att åtminstone delar av ryktet bygger på konversationer med källor inom Apple. En del ska också kommer från egna slutsatser som dragits utifrån den information som är känd.

Det finns flera anledningar till varför Apple kan tänkas göra sin egen sökmotor. En av dem är en kostnadsfråga då Google får rejält med pengar för att erbjuda sin söktjänst till alla iPhones, iPads, Mac-datorer och andra Apple-prylar. En annan anledning kan vara att Apple vill ha kontroll över den data som visas för användarna, något företaget inte har med Google, Bind och de andra sökmotorerna.

Här gäller det att vara tydlig med vilka förväntningar vi kan ha på Apples möjliga sökmotor. Det finns ingen rimlig chans att företaget kan göra en lika välfungerande sökmotor med ett så brett sökindex som Google har. Där tror vi inte att Apple kan konkurrera, utan istället tror vi på en mer specialiserad lösning för olika områden där Google faktiskt kan ersättas.

Lästips: Telenor Mediahubb för streaming till din TV

Exempelvis, som i Twitter-meddelandet från Robert Scoble, så skulle sökmotorn kunna vara dedikerad till assistenten Siri. Apple skulle kunna ha både Google och Siri sida vid sida tills deras egen sökmotor är så bra att de kan fasa ut Google helt. Och det gäller alla andra sökområden i Apples ekosystem.

Via TechRadar

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.