Chromecast med Google TV (4K) släpps i Sverige (2022)

Chromecast med Google TV (4K)

Nu kan du köpa Chromecast med Google TV (4K) i Sverige. Produkten finns att skaffa via den officiella Google-butiken och prislappen är 769 kronor. De första exemplar skeppas till svenska konsumenter den 21 juni 2022.

Gå direkt till svenska återförsäljare här

Det här är Chromecast med Google TV (4K)

Det här är en mediaspelare med inbyggda appar som du ansluter till en TV eller datorskärm via HDMI. Operativsystemet som används är en specialvariant av Android och gränssnittet du använder heter Google TV.

Chromecast med Google TV (4K) klarar upp till 4K-upplösning med 60 bilder per sekund, vilket är tillräckligt för de absolut flesta idag. Om du har en TV som klarar 8K-upplösning så fungerar mediaspelaren ändå, men så klart med en lägre upplösning.

Har du en nyare TV som stöder Dolby Vision och ett hembiosystem som klarar Dolby Atmos? Då lär du bli glad av att höra att mediaspelaren har stöd för båda!

Chromecast med Google TV (4K) är en utmärkt liten pryl som gör din gamla TV lite smartare, din nyare TV lite smidigare och du kan enkelt strömma filmer, serier, videoklipp och bilder direkt från din Android- eller iOS-telefon.

Chromecast med Google TV (4K)
Fjärrkontrollen till mediaspelaren. Dario, Unsplash

Chromecast med Google TV (4K) uppdateras fortfarande

Det ska sägas att den här mediaspelaren inte är speciellt ny då den lanserades den 30 september 2020 (på den amerikanska marknaden).

Eftersom modellen är snart två år gammal så finns två saker du bör tänka på inför köpet av Chromecast-modellen.

 • Möjlig efterföljare på gång: Två år är ganska lång tid på marknaden och det finns en risk att Google redan idag arbetar på en förbättrad efterföljare. Just nu finns dock inga indikationer på det och första modellen är riktigt bra för sina kronor, så du kan med gott hjärta köpa den till din TV.
 • Du slipper barnsjukdomarna: Google har hunnit släppa många små och stora uppdateringar till Chromecast med Google TV, vilket betyder att vi slipper de värsta buggarna som fanns i början när modellen släpptes. Du köper en mer mogen och stabil produkt helt enkelt.

Det ska sägas att den senaste firmware-versionen (kollat den 31 maj 2022) släpptes den 11 mars 2021, så Google har varit lite sega med uppdateringarna det senaste året. Väldigt sega.

En nyare uppdatering fixar Dolby Vision- och HDR-uppspelning

Med QTS1.210311.036.7814738 så släppte Google en uppdatering med en hel rad bugg- och problemfixar till mjukvaran. Bland annat löstes knepigheter med uppspelning av Dolby Vision och HDR-HLG/HDR10.

Google optimerade även lagringen och gjorde prestandaförbättringar för videoavkodning av DRM-material. Och så klart får vi de sedvanliga (och odokumenterade) felkorrigeringarna och prestandaförbättringarna.

Uppdatering 2022-10-17: Android 12 finns till Chromecast med Google TV (4K)

Så kollar du om vilken firmware-version som används

 1. Öppna Google Home-appen på din mobiltelefon
 2. Tryck länge på rutan för mediaspelaren
 3. Välj Insträllningar > Enhetesinformation
 4. Kolla under Teknisk information

Så uppdaterar du med ny firmware i din Chromecast med Google TV

 1. Sätt igång din mediaspelare
 2. Gå till startskärmen
 3. Välj Inställningar > System > Om > Systemuppdatering
 4. Följ instruktionerna på skärmen om det finns en uppdatering
 5. Klart!
Teknikveckan tog sig en titt på mediaspelaren redan under 2021.

Finns att köpa hos svenska återförsäljare

Samtidigt som Google lanserar Chromecast med Google TV (4K) i vårt avlånga land så kan svenska återförsäljare öppna slussarna för produkten. Dock har modellen funnits som gråimporterad under en längre tid, så någon större skillnad blir det inte.

I skrivande stund kan du hitta Chromecast med Google TV (4K) på Prisjakt med priser från cirka 780 kronor och uppåt till ungefär tusenlappen. Den för stunden dyraste butiken listar produkten för skyhöga 1 400 kronor, vilket är helt galet högt.

Här köper du Chromecast med Google TV (4K)

Hela listan hittar du på Prisjakt här.

FAQ

Hur mycket kostar Chromecast med Google TV (4K)?

Nära 700 kronor enligt Prisjakt.

Vilken är högsta upplösningen som stöds?

4K-upplösning

Stöder Chromecast med Google TV (4K) surroundljud?

Ja, det finns stöd för surroundljud och även Dolby Atmos för rumsligt ljud.

Stöder Chromecast med Google TV (4K) Dolby Vision & HDR?

Ja, mediaspelaren stöder både Dolby Vision och HDR på de bildskärmar som klarar teknikerna.

Vilken Android-version använder mediaspelaren?

Den senaste stora uppdateringen gav Android 12. Uppdateringen släpptes den 17 oktober 2022.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.