Nu finns Android 12 till Chromecast med Google TV (4K)

Chromecast med Google TV (4K)
Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Om du har 4K-modellen av Chromecast med Google TV så finns en stor uppdatering som väntar på dig. Och den uppdateringen för med sig hett efterlängtade Android 12 till Googles populära mediaspelare.

Faktum är att det redan finns en Chromecast med Android 12 på marknaden – och det är nyligen släppta Chromecast med Google TV (HD). En visuellt identisk modell med 4K-modellen, men med den stora skillnaden att högsta upplösningen är låst till 1080p, eller full-HD som det kallas.

Här är allt vi vet om uppdateringen idag.

Nyheterna med Android 12 till Chromecast med Google TV (4K)

 • Uppdaterar Android TV OS från 10 till 12
 • Fler inställningar för att kontrollera HDR och surroundljud
 • Matcha bildvisningsfrekvensen på materialet som spelas
 • Förbättrad säkerhet och integritet
 • Integritetsinställning för kamera och mikrofoner för specifika appar
 • Patch-nivån för säkerhetsfixar i Android fram till juli 2022
 • Varierande buggfixar och optimeringar

Det är ganska stora nyheter som följer med uppdateringen. Det absolut tyngsta är så klart Android TV 12 som i sig själv för med en hel mängd underläggande optimeringar som gör att din mediaspelare flyter på bättre.

Men det är så klart inte allt. Andra nyheter är att du lättare styr hur HDR-visningen på bildskärmen ska se ut och även hur surroundljudet ska låta. Det går även att matcha bildvisningfrekvensen på den video som spelas, vilket betyder att din mediaspelare och bildskärmen är helt synkroniserad.

Nästa stora nyhet är att en eventuell kamera eller mikrofon nu kan stängas av för inte bara alla appar, utan specifika appar om du vill det. Eftersom Chromecast med Google TV-serien saknar kamera så gör den delen inget, däremot sitter en mikrofon i fjärrkontrollen vilken är direkt omfattad av inställningen.

Att säkerhetsfixarna bara gäller fram till patchnivån för juli 2022 är förvånansvärt dåligt. Vi hade så klart hoppats på en betydligt nyare version med fler säkerhetsfixar. Den just nu senaste patchnivån är oktober 2022, så det saknar några månader med fixar just nu.

Att Google har lagt till varierande buggfixar och optimeringar som inte detaljeras handlar om mindre förbättringar som gör ditt liv bättre utan att du visste om att det behövdes. Kort och enkelt.

Chromecast med Google TV (4K)
Den här mediaspelaren är kraftfullaren än vad den ger sken av. Foto: Google

Så uppdaterar du mjukvaran i Chromecast med Google TV (4K)

Så kollar du om vilken mjukvara som är installerad

 1. Öppna Google Home-appen på din mobiltelefon
 2. Tryck länge på rutan för mediaspelaren
 3. Välj Insträllningar > Enhetesinformation
 4. Kolla under Teknisk information

Så uppdaterar du med ny mjukvara till din mediaspelare

 1. Sätt igång din mediaspelare
 2. Gå till startskärmen
 3. Välj Inställningar > System > Om > Systemuppdatering
 4. Följ instruktionerna på skärmen om det finns en uppdatering
 5. Klart!

Nämnvärt om uppdateringen

Webbsajten 9to5google skriver att de stötte på problem när de skulle installera uppdateringen på deras enhet. Innan mjukvaran kunde installeras korrekt så behövde skribenten använda sin mobiltelefon för att ta bort parkopplingen med Chromecast Voice Remote-fjärrkontrollen. Den kunde därefter parkopplas normalt efter att uppdateringen var färdig.

Det är nämnvärt att fjärrkontrollen inte får en separat uppdateringen med den stora uppgraderingen till Android 12. Däremot är det sannolikt att mindre uppdateringar kan släppas till Chromecast Voice Remote i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.