Pixel 7 och Pixel 7 Pro stöder inte 32-bitars Android-appar

Pixel 7

Nästa stora uppdatering till Android kan slopa helt slopa 32-bitarsstödet. Men redan idag har det visat sig att vissa av Googles prylar blockerar 32-bitars programkod från att köras – och det är inga mindre än nya Pixel 7 och Pixel 7 Pro.

Det är ett stort steg för Android-sidan och rejält efter Apple som tog bort samma stöd med iOS 11 som släpptes för fem år sedan. Google har så klart inte samma kontroll och makt över Android samt den hårdvara som används i mobiltelefonerna, så det är inte förvånande att det gamla stödet har bitit sig fast så länge.

Men nu är det på väg ut – även om det återstår en del att göra. Inte minst för kretstillverkarna och apputvecklarna som måste följa med i utvecklingen.Här är allt vi känner till idag om händelsen.

Därför fungerar inte 32-bitars appar på Pixel 7-modellerna

Rent tekniskt så fungerar faktiskt 32-bitarskod fortfarande på de båda mobiltelefonerna. Däremot går det inte att installera appar som är baserade på 32-bitars programkod. Istället måste du installera 64-bitarsversioner istället.

Anledningen till det är så klart den stundande övergången till att endast ha stöd för 64-bitars programkod i Android.

Och givetvis finns ett djupare, mer uttalat syfte än så. Och det är snabbare programkod som är bättre optimerad för moderna prylar och som kan köras stabilare med en 64-bitars kodbas i Android.

Låter det knepigt? Lugn, för dig som använder så påverkas du inte överhuvudtaget om du inte använder uråldriga appar. Google har krav på 64-bitarsstöd i nya och uppdaterade appar via Google Play Store ända sedan 2019.

Gamla appar som inte har uppdaterats kan däremot fortfarande använda 32-bitarskod. Och det betyder att de inte kan köras på din Pixel 7 eller Pixel 7 Pro.

Lästips: Visste du att Pixel 7 Pro har den bästa mobilkameran i en Android-telefon just nu?

Så påverkas du av begränsningen

Den stora begränsningen för dig som användare är att vissa, gamla appar inte kan installeras eller köras från mobiltelefonen.

Webbsajten ArsTechnica noterar exempelvis 2013 års superhit Flappy Bird inte går att köra på en Pixel 7.

Om du stöter på en gammal app som inte stöds så får du ett felmeddelande på skärmen som indikerar att appen inte kan köras.

32-bitars vs 64-bitars programkod – vad är skillnaden på riktigt?

Den 7 oktober 2020 publicerade ARM (ni vet, företaget som tillverkar arkitekturen till nästan alla systemkretsar på marknaden) en artikel om fördelen med 64-bitars Android-appar.

I artikeln skriver David Whaley, ansvarig för Strategic Software Solutions på ARM, att rena 64-bitars Android-appar kan se prestandaförbättringar på uppåt 20 procent i vissa situationer.

Med 64-bitars systemkretsar och optimerad kod så kan hanteringen av data öka exponentiellt genom stöd för processering av data i större bitar och med kortare fördröjning. Mer data skickas, behandlas och spottas ut av processorn alltså = din mobiltelefon blir mycket snabbare.

Inte minst gaming får en stor fördel med alla de nyare, tekniska fördelarna.

Enligt David Whaley så kan 64-bitars Android-appar köras snabbare med kortare laddningstider, mjukare grafik och även säkrare.

Vill du ha en tydlig genomgång med lättläst text (på engelska) så rekommenderar vi att du läser hans artikel ”What 64-Bit Android Apps Mean for the Future of Mobile”.

Tensor G2 är en av få systemkretsar med fullt 32-bitars stöd

Det är faktiskt lite förvånande att Tensor G2-kretsen har fullt stöd för 32-bitarskod över alla sina processorkärnor.

Moderna, konkurrerande systemkretsar från Qualcomm och Samsung har bara stöd på utvalda kärnor och inte samtliga, medan Apple inte har något 32-bitarsstöd överhuvudtaget i sina A Bionic-kretsar.

Dock verkar det som att ARM tänker släppa 32-bitarsstödet med sin kommande arkitektur ”X3”, vilket kan påverka hur de stora tillverkarna skapar sina systemkretsar i framtiden. Det återstår att se vad 2023 års stora teknikutveckling har att erbjuda.

Via ArsTechnica

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.