Mercedes-Benz bilar får Spatial Audio med Apple Music

Mercedes-Benz

Utvalda bilar från Mercedes-Benz får stöd för rumsligt ljud med Apple Music. Det handlar om ett litet antal modeller som får Dolby Atmos via musiktjänsten – och det är första gången som det byggs in direkt i en bil.

Mercedes-Benz arbetar med att införa stödet i sina dyrare modeller ur serierna Maybach, S-Class, EQS och EQE. Alla bilarna som omfattas använder senaste MBUX-mjukvaran i kombination med ljudsystemet Burmester 3D eller 4D.

Ljudkvalitet är ofattbart viktigt för Apple Music vilket är anledningen till att vi är så exalterade över att arbeta med Mercedes för att ta Spatial Audio med Apple Music till en bil för första gången.

Oliver Schusser, vice-VD för Apple Music och Beats

Målet med att erbjuda rumsligt ljud i Mercedes bilar är att ge dem en mer omslutande upplevelse när de lyssnar på musik.

En intressant detalj är att även de som inte är Apple Music-prenumeranter kommer att få ta del av det nya stödet med vissa låtar även utan för musiktjänsten. Mercedes-Benz arbetar med musikbolaget Universal Music Group (UMG) för att skapa märkningen ”Approved in a Mercedes-Benz”.

Låtar som är märkta med ”Approved in a Mercedes-Benz” har egenskaperna som krävs för att använda rumsligt ljud i tillverkarens bilar.

Här är en testvideo för rumsligt ljud – testa med hörlurar som stöder spatial audio.

Det här är rumsligt ljud / spatial audio

Apple introducerade stöd för rumsligt ljud, även kallat spatial audio, till musiktjänsten Music under 2021. Tekniken bygger i grunden på Dolby Atmos vilket är ett omslutande ljudformat som använder sig av de vanliga ljudkanalerna för surroundljud, samt extra kanaler ovanför användaren för att ge en extra känsla av rymd.

De här bilarna från Mercedes-Benz får rumsligt ljud

Smakar det så kostar det brukar man ju säga, och det gäller inte minst med Mercedes-Benz bilar. För att få stödet för rumsligt ljud med Apple Music så krävs en hel rad beroenden som måste uppfyllas.

Till att börja med så måste bilen vara i rätt klass och serie:

  • Maybach
  • S-Class
  • EQS
  • EQE

Därefter så krävs gränssnittet MBUX i kombination med rätt ljudsystem.

Initialt är det bara Burmester 3D och 4D med 13 högtalare som omfattas. Alla andra system faller till korta och är inte garanterade samma stöd i framtiden.

Notera att Burmester 3D/4D är ett tillägg som inte är inkluderat som standard i någon av bilmodellerna.

Viktigt att veta om musik med rumsligt ljud

Att en låt eller ett album har stöd för spatial audio betyder inte nödvändigtvis att de låter bättre än någon annan låt.

Faktum är det kan låta rejält mycket värre om man har otur, så i bland kan det vara värt att slå av stödet, exempelvis om du har AirPods-lurar, och bara använda stereoljud för en trevligare upplevelse.

Ett tips är att kolla den här tråden på Reddit med utmärkta tips på bra låtar som gör sig utmärkt med rumsligt ljud aktiverat.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.