Amazon låser ute fem Kindle-modeller från Kindle-butiken

Amazon Kindle Keyboard 2010

Amazon meddelar att minst fem Kindle-modeller kommer att kastas ut från Kindle-butiken senare under hösten 2022. Det handlar om äldre modeller med många, många år bakom sig på marknaden och där den inbyggad butiksappen kommer att sluta fungera – permanent.

Idag har de absolut flesta (alla?) Kindle-modeller en inbyggd app för att komma åt och köpa böcker direkt via läsplattan. Mycket praktiskt eftersom du alltid har tillgång till alla böcker direkt från plattan, utan att du behöver krångla med filöverföringar och liknande. Eller ens ta upp mobiltelefonen för att köpa den där boken du vill ha (vilket ändå inte fungerar på Android…).

Lästips: 7 nyheter i förbättrade Kindle Paperwhite 5 (2021)

Tyvärr är det ofrånkomligt att äldre prylar, förr eller senare, kastas ut i kylan av olika anledningar. I det här fallet handlar det om fem Kindle-modeller vars mjukvara inte längre underhålls, och därmed förlorar de kompatibiliteten med Amazon Kindle-butiken. Du kan fortfarande läsa dina e-böcker på dem precis som vanligt, bara inte köpa nya från plattan.

Kindle-modellerna som stängs ute från Kindle-butiken

  • Kindle (2nd-gen) International
  • Kindle DX International
  • Kindle Keyboard
  • Kindle (4th-gen)
  • Kindle (5th-gen)

Viktigt att nämna är att du 1) fortfarande kan läsa alla dina böcker precis som vanligt på din gamla Kindle-enhet och 2) köpa böcker via exempelvis en dator eller mobiltelefon för att komma åt dem i Kindle-biblioteket på samma platta. Du är alltså INTE utelåst från biblioteket på något vis; dina köp hamnar där precis som tidigare.

Lästips: Amazon slutar sälja filmer, musik & e-böcker på Android

Det finns även äldre modeller i Kindle-serien, men eftersom de antingen saknar WiFi eller har 3G-anslutning (som inte längre kan användas) så är de redan exkluderade från Kindle-butiken.

Amazon erbjuder just nu rabatterat pris på nyare Kindle-modeller till alla (läs: alla som bor på rätt marknad) som har en av de berörda modellerna i listan ovan. Du bör ha fått ett mejl redan nu, men annars kan du vänta dig ett inom kort med en rabattkod på 30 procent när du köper en ny Kindle-läsplatta.

Via Reddit

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.