Allt färre installerar WhatsApp – konkurrenterna ökar kraftigt

Signal och Telegram ökade med 1 200% – WhatsApp minskade med 43%

WhatsApp Logo

Allt färre laddar ner och använder WhatsApp. En ny rapport avslöjar att nerladdningarna minskat med 43 procent efter kritiken om appens integritetsproblem.

Det är webbsajten Sensor Tower som släppt rapporten. I den står att antalet nedladdningar minskat med 43 procent från år till år. Samtidigt som konkurrenterna Telegram och Signal ökat med 1 200 procent!

Lästips: Kan WhatsApp eller Facebook läsa mina meddelanden? Svaret! (uppdaterad)

Anledningen till den enorma skillnaden ska vara den integritetspolicy för WhatsApp-användare som avslöjades tidigare i januari.

Extrem kritik mot WhatsApps integritetspolicy

En policy som inte har tagits emot speciellt väl av användarna.

Kritiken var initialt så hård att moderbolaget Facebook till viss del backade med sin policy. Bland annat kommer företaget inte att avaktivera och radera konton som inte accepterar policyn, något som de först hotade med.

Istället kommer WhatsApp att ständigt påminna användare som inte godkänt den nya integritetspolicyn att de måste göra det, förr eller senare.

WhatsApp minskar – Telegram och Signal ökar

Och i takt med att kritiken mot WhatsApp ökar så frodas konkurrenterna.

Tunga namn som Telegram och Signal har fått en extrem ökning i användarantal. Enligt Sensor Tower har exempelvis Telegram sett en fördubbling till 161 miljoner installationer.

Lästips: Signal låg nere – anstormning av WhatsApp-användare knäckte tjänsten

Signal har ökat ännu mer med sina 64,6 miljoner installationer. Det är inte lika många som Telegram, men ökningen är 1 119 procent från år till år.

WhatsApp leder fortfarande med antalet installationer, men har minskat med 43 procent till 172,3 miljoner.

2020 var året då meddelandappar glänste

Corona-pandemin har slagit hårt och brutalt i många länder, och när allt fler håller sig hemma så behöver de vägar för att kommunicera med kollegor, familj och vänner.

Det har gjort att många tjänster som WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger och liknande fått ett välkommet tillskott med nya användare.

Även videotjänster som Google Meet och Zoom har fullkomligt exploderat i användarantal.

Användarbeteendet är ständigt föränderligt och många företag försöker anpassa sina verksamheter efter en ny verklighet som tog sin början när covid-19 slog till under 2020.

Lästips: Flytta din historik från WhatsApp till Telegram – nu kan du

Läs mer i rapporten från Sensor Tower här om du vill ha mer information om nyheten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.