Kan WhatsApp eller Facebook läsa mina meddelanden? Svaret! (uppdaterad)

WhatsApp Logo

Efter att WhatsApp uppdaterade sitt användaravtal och nu bekräftat delar information med Facebook så flyr användarna tjänsten.

Uppdaterad 2021-01-17:
WhatsApp och Facebook backar i ändringen av användaravtalet för meddelande-appen. Istället för att aktivera nya avtalet i januari så skjuts detta på framtiden. Den 15 maj kommer användaravtalet istället att börja gälla.

Anledningen till ändringen är den massiva kritik och flykten av användare som drabbats WhatsApp på senare tid. För att användarna ska kunna sätta sig in i ändringarna i nya avtalet och förstå vad som gäller så får de alltså lite extra tid på sig.

Läs mer om nyheten på TechCrunch här.

Där WhatsApp tidigare toppade listorna över meddelandeappar på App Store och Google Play Store så är det istället konkurrenten Signal som är mest populära.

Lästips: WhatsApp: Nu kan meddelanden raderas automatiskt efter 7 dagar

Kritiken mot datadelningen mellan WhatsApp och Facebook har inte varit nådig, och det verkar som att moderbolaget Facebook har noterat att användarna flyr WhatsApp.

I ett meddelande på Twitter lyfter företaget fram tydlig information om vad WhatsApp (och Facebook) kan och inte kan rörande användarnas privata meddelanden.

Facebook har ett enormt integritetsproblem och det är tydligt att problematiken rinner över till WhatsApp. Meddelandet är nästan övertydligt från företagets sida – vi kan inte se vad du skriver eller vem du pratar med är budskapet.

Här är alla punkterna från meddelandet på Twitter:

  • Whatsapp (och Facebook) kan inte se privata meddelanden eller höra samtal.
  • Whatsapp loggar inte vem som ringer vem.
  • Whatsapp kan inte se när du delar din plats med andra.
  • Whatsapp delar inte din adressbok med Facebook.
  • Whatsappgrupper är privata.
  • Du kan ställa in självförstörande meddelanden.
  • Du kan ladda ner all din data.

Lästips: Google Foto slutar spara media från Facebook, Whatsapp och Instagram

Om du inte är övertygad eller bara vill läsa mer så har WhatsApp en supportsida med mer information här.

På supportsidan skriver WhatsApp bland annat att de inte kommer att försvaga krypteringen mellan användarna. Krypteringen är viktig eftersom den hindrar både utomstående och WhatsApp/Facebook från att se vad som skickas genom företagens servrar.

Facebook skulle älska att kunna se vad som skrivs på WhatsApp, eller Messenger, för att använda information till riktad annonsvisning.

Det skulle dock vara ett extremt integritetsöverträdande och hade inneburit döden för meddelandeapparna.

Vad tycker du om WhatsApp efter att Facebook köpt tjänsten? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.