Windows 10X läcker ut på internet – kan köras i virtuell miljö

microsoft windows 10x 2019

En tidig version av Windows 10X har läckt ut på internet – och med lite tekniskt kunnande så går det faktiskt att köra den. Åtminstone på en virtuell dator.

Det är lite oklart vad Microsoft initialt hade tänkt sig att Windows 10X skulle bli. Webbsajten PCWorld skriver att operativsystemet kunde vara det nya Windows 10 S med sin nedbantade funktionalitet och avskalade design.

Lästips: Windows 10X kan installera uppdateringar på under 90 sekunder

Det pratas också om att Windows 10X skulle vara en ny plattform för framtidens mobiltelefoner med två skärmar. Något som så klart inte blev av eftersom…tja, det blev inte riktigt som många hade tänkt om de flerskärmiga små prylarna.

Windows 10X hamnade i malpåse och verkar inte ha gjort något större avtryck på internet. Åtminstone inte förrän nu.

En tidig version av Windows 10X har letat sig ut på internet i form av version 20279. Gränssnittet är avskalat och kallt, till och med väldigt tråkigt, och prestandan är svår att bedöma eftersom operativsystemet måste köras i en virtuell miljö.

PCWorld har en bra genomgång på sin webbsajt, och i sin artikel finns några nämnvärda punkter som är extra värda att lyfta fram:

  • Windows 10X kan endast användas med ett Microsoft-konto – här kan du glömma att köra något offline eller kontolöst.
  • Startmenyn sitter inte nere till vänster som i Windows 10. Istället visas en helskärmstäckande dialogruta med alla val.
  • Hela gränssnittet är betydligt mer avskalat och färglöst än vanliga Windows 10. Det bör också betyda mindre resurskrävande.
  • Appar kan bara laddas ner från Microsoft Store. Det går inte att installera appar från exe-filer eller liknande.
  • Det finns inget tydligt sätt att uppgradera från Windows 10X till vanliga Windows 10. Här ser man ut att vara helt fastlåst.

Det är klart att Microsoft hade en målsättning med Windows 10X – att erbjuda ett enklare, strömsnålare och mer avskalat alternativ till Windows 10. Sannolikt för mobila enheter, men kanske också för exempelvis små bärbara datorer och inbyggda datorer.

Om vi får se operativsystemet släppas i framtiden återstår att se, men det är ett intressant alternativ som vi faktiskt har lite svårt att se ska lyckas.

Vad tror du om Windows 10X? Läs mer om operativsystemet hos PCWorld och lämna en kommentar – är det något du tror på för framtiden?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.