AirPods Pro & Airpods 3 klickar / låter när jag rör mig (så löser du felet)

AirPods Pro
Foto: David Levêque

Har du problem med att dina AirPods Pro låter när du går eller rör på munnen? Du är långt ifrån ensam då det är många som upplever problemet med såväl helt nya som välanvända exemplar av hörlurarna. För många drabbade är enda lösningen att lämna in den påverkade hörluren för reparation eller helt ersätta den. Men det finns några andra trick att prova först.

Lästips
Apple blir tydligare om uppdateringarna till AirPods-serien

Därför klickar det i hörlurarna när du rör dig

Det finns flera tänkbara anledningar till varför det låter i hörlurarna när du rör dig. Det kan vara ett fysiskt problem med hörlurarna eller mjukvaran som krånglar. Även en kombination av de båda om du har otur.

Anledning 1: Apple har uppdaterat dina hörlurar med ny mjukvara som inte fungerar korrekt. Uppdateringen har gjort något med Adaptive EQ och mikrofonerna så att de inte används på rätt sätt.

Anledning 2: En stöt har gjort att mikrofonen som används för brusreduceringen och transparensläget inte sitter korrekt på insidan av hörluren. Det gör att minsta rörelse gör att vibrationer går in i mikrofonen och som du hör i luren.

Anledning 3: Vatten har trängt in i hörlurarna och kommit åt mikrofonen för brusreducering och transparensläget. Antingen finns det vatten kvar i hörlurarna eller så har material korroderat på insidan vilket gör att problemet uppkommit.

apple airpods pro rubber 2022

Så kan du fixa problemet själv

Lösning 1: Nollställ hörlurarna och parkoppla dem på nytt. Det är en universallösning som alltid föreslås när problem uppstår med Apples hörlurar.

Lösning 2: Kontrollera om det har släppts någon uppdatering ungefär samtidigt som problemet uppstod med hörlurarna. Ett tips är att hålla koll på Reddit och Apples officiella forum för att se om fler har drabbats av problemet som du upplever. I bästa fall räcker det med att vänta in en buggfix från Apple.

Lösning 3: Om du vet med dig att det har trängt in vatten i hörlurarna, kanske efter en joggingtur i regn eller om du tappat lurarna i vatten, så ska du torka av dem med en luddfri trasa och låta dem torka ordentligt. Med lite tur försvinner problemet när vattenet har torkat bort.

I rolled the q tip cotton to the width of a piece of thread and then made a circle between the inside of the earpiece and the black inner speaker. It still closes in place. It’s just a circle on the outer “moat” of the inner black speaker

apapap17 på Reddit

Lösning 4: Fäst en liten gummiring runt stammen på hörluren. Den dämpar vibrationerna från käken och stötarna när du går så att mikrofonen inte påverkas lika mycket. Vi har använt gummiringar som används för dämpning av brytare till mekaniska tangentbord och de fungerar utmärkt på AirPods Pro.

Lösning 5: Stäng av mikrofonen som används för brusreduceringen och transparensläget. Då slipper du förhoppningsvis problemet, men förlorar åtkomsten till brusreduceringen och Adaptive EQ. Det här är inte en fix utan en temporär lösning för att hålla hörlurarna vid liv tills du hittar en permanent lösning.

Lästips
Är mina AirPods äkta? Så kollar du enkelt

Så här nollställer du dina AirPods Pro och AirPods

  1. Placera dina AirPods-lurar i laddningsetuit och stäng locket
  2. Vänta i minst 30 sekunder
  3. Öppna locket till laddningsetuit
  4. På din parkopplade iPhone, iPad eller iPod Touch går du till Inställningar > Bluetooth
  5. Tryck på i-knappen bredvid hörlurarna
  6. Välj att glömma enheten > Bekräfta att du vill glömma enheten
  7. Håll locket öppet på laddningsetuit > Tryck på knappen på baksidan i cirka 15 sekunder
  8. Anslut AirPods-enheten precis som första gången du gjorde det

Läs mer om att nollställa dina AirPods-lurar på Apples officiella supportsida.

När hemmafixarna inte fungerar

Reparera hörlurarna: Om du har turen att ha garanti kvar och du vet att det inte är vatten inblandat så kan du reklamera dina hörlurar hos butiken eller Apple. Om det är ett konstaterat fysiskt problem så bör du få problemet åtgärdat kostnadsfritt.

Ersätt hörluren själv: Om inte butiken eller Apple vill ersätta eller reparera hörluren som krånglar så kan du själv ersätta den. Kontakta Apple så hjälper de dig med ett ersättningsexemplar. Tänk bara på att det kan kosta uppåt tusenlappen om du saknar AppleCare+.

Köp nya hörlurar: I absolut värsta fall så måste du köpa helt nya hörlurar. AirPods Pro närmar sig slutet på sin livslängd och är ett riktigt dåligt köp idag. Vår rekommendation är att du istället avvaktar AirPods Pro 2 som väntas komma under slutet på 2022 eller kollar på nyare Beats Fit Pro som är en sportigare variant av AirPods Pro.

Lästips
Är Beats Fit Pro bättre än AirPods Pro? Här är svaret

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.