AirPods Max och HomePod har INTE stöd för Lossless Audio

Lossless Audio fungerar inte med dina 6 000-kronorslurar

apple airpods max white

Har du hört om nya Lossless Audio som ska göra musiken mycket bättre på Apple Music? Tror du att dina superdyra AirPods Max har stöd? Då tror du tyvärr fel.

Faktum är att inga AirPods-hörlurar har stöd för Lossless Audio. Det går helt enkelt inte på grund av begränsningar i Bluetooth-anslutningen till din mobiltelefon.

Lästips: Apple släpper Spatial Audio & Dolby Atmos till Music (kommer juni 2021)

Och ännu värre för AirPods Max är att inte ens sladdansluten användning gör att du kan använda Lossless Audio. Via Lightning-kabeln kan du få en analog anslutning, men digitala ljudformat fungerar inte den vägen.

Konverterar ljudet till analog med AirPods Max

Om du ansluter din AirPods Max till exempelvis din iPhone via Lightning-kabeln så måste du använda den tillhörande adaptern för Lightning till 3.5mm.

När du spelar en Lossless Audio-kompatibel låt så är den digital och i formatet 24/48. Låten konverteras från en digital till en analog signal, och därefter till digital igen.

Eftersom den nya, digitala signalen inte är identisk med källsignalen så kan Apple inte kalla den för förlustfri.

AirPods Max stöder Spatial Audio med Dolby Atmos

En positiv sak är åtminstone att AirPods Max stöder Spatial Audio, även kallat rumsligt ljud, med Dolby Atmos.

Det ger en större känsla av att ljudet blir omslutande och tekniken kommer till 20+ miljoner låtar i juni.

Kanske är det en klen tröst åt HiFi-törstande AirPods Max-användare som hoppades att deras 6 000-kronors hörlurar skulle dra full nytta av allt som Apple Music kan erbjuda.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.