Apple släpper Spatial Audio & Dolby Atmos till Music (kommer juni 2021)

Upp till 24-bit/192kHz med Dolby Atmos / Spatial Audio

apple music dolby atmos lossless apple digital master 2021

Apple meddelar att musiktjänsten Music får stöd för Spatial Audio med Dolby Atmos. Alla prenumeranter får stödet helt kostnadsfritt från och med juni 2021.

Vad gör Spatial Audio och Dolby Atmos på Apple Music?

Spatial Audio heter rumsligt ljud på svenska och används precis som namnet antyder till att skapa en känsla av närvaro och rum i ljudet. Artisterna kan använda rumsligt ljud för att skapa en flerdimensionell känsla i musiken (och filmer).

“Att lyssna på en låt med Dolby Atmos är som magi. Musiken kommer från alla håll och det låter fantastiskt”, säger Oliver Schusser, ansvarig för Apple Music och Beats.

Vilka låtar stöder Spatial Audio och Dolby Atmos på Apple Music?

Det är inte alla låtar och album som får stödet. De som gör det har speciell märkning som är lätt att identifiera. Till att börja med finns 20 miljoner låtar med Dolby Atmos. Alla låtar kommer att stödjas före slutet på 2021.

Samtliga 75+ miljoner låtar kommer däremot att vara tillgängliga i ett förlustfritt, komprimerat format som ger bättre ljudkvalitet än tidigare varit möjligt från musiktjänsten.

Hur lyssnar jag på låtar med Dolby Atmos på Apple Music?

Music-appen kommer att spela låtar med Dolby Atmos aktiverat helt automatiskt om du använder hörlurar som har Apple H1- eller W1-kretsen.

Om du har de senaste modellerna av iPhone, iPad eller Mac så kommer Dolby Atmos att aktiveras även när du använder högtalarna.

Hur hittar jag låtar som stöder Dolby Atmos på Apple Music?

Apple har speciellt kurerade låtlistor för dig som vill hitta dina favoriter snabbt.

De låtar och album som stöder Spatial Audio och Dolby Atmos är tydligt märkta så att du ser dem i listorna.

Vilken upplösning har Apples högupplösta musik på Apple Music?

Tidigare var den maximala upplösningen 24 bitar i 48 kHz.

Grundkvaliteten med Lossless Audio är 16 bitar i 44,1 kHz vilket är nivån för CD-kvalitet, och upp till 24 bitar i 48 kHz. Med högsta inställningen kan Lossless Audio erbjuda upp till 24 bitar i 192 kHz.

OBS: För att lyssna på musik i 24-bitar med 192 kHz så krävs speciell musikutrustning som stöder så hög upplösning. Om du inte har en extern DAC-enhet så måste du skaffa en sådan för att använda högsta kvalitetsnivån.

Hur mycket kostar det att lyssna med Dolby Atmos på Apple Music?

Spatial Audio med Dolby Atmos ingår helt kostnadsfritt i din nuvarande prenumeration. Apple Music kostar 99 kronor per månad för ett vanlig abonnemang och du kan prova upp till tre månader gratis om du inte är Music-prenumerant sen tidigare.

Vilka enheter stöder Dolby Atmos / Spatial Audio och Lossless Audio?

För att lyssna på förlustfritt komprimerad musik och Dolby Atmos från Apple Music krävs att du har ett av följande operativsystem:

  • iOS 14.6 eller senare
  • iPadOS 14.6 eller senare
  • macOS 11.4 eller senare
  • tvOS 14.6 eller senare

Vilka artister lyfter Apple fram för stödet av Dolby Atmos och Lossless Audio?

Apple lyfter fram artister som J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves och The Weeknd i sitt pressmeddelande.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.