Sharp Aquos R6 har världens största kamerasensor (1 tum)

Stor sensor, stor skärm, stort köpbegär

sharp aquos r6 lens 2021

Sharp har lanserat en ny mobiltelefon som använder världens största kamerasensor. Modellen heter Aquos R6 och sensorstorleken är 1 tum.

Det är en lika stor sensor som i många kompaktkameror på marknaden. Exempelvis den populära RX100-serien från Sony. Och ett stort steg över vad de flesta mobiltelefonerna använder.

Lästips: Nya Apple TV 4K har ny fjärrkontroll & WiFi 6

Sharp Aquos R6 är utvecklad i samarbete med tyska kameratillverkaren Leica. Ett företag som tidigare samarbetat med bland annat kinesiska tillverkaren Huawei.

6,6-tums IGZO-skärm som klarar 240Hz

Förutom sin stora kamerasensor så har Aquos R6 en OLED-skärm på 6,6 tum. Skärmen använder Sharps egna IGZO-teknik och har en maximal ljusstyrka på hela 2 000 nits.

Skärmen har också en så kallad variabel uppdateringsfrekvens på upp till 240Hz.

Det betyder att skärmen automatiskt ändra frekvens beroende på vad som händer. Om du spelar ökar frekvensen så att bilden blir mer behaglig och om du använder en vanlig app så minskar den för att spara på batteri.

Under skärmen sitter en Qualcomm Snapdragon 888-processor som ackompanjeras av 12GB RAM-minne och 128GB lagringsutrymme. Det finns även ett batteri på 5 000 mAh.

Hela konstruktionen är både vattentålig och dammtålig, precis som man kan förvänta sig.

Bättre dynamiskt omfång och lågt brus

sharp aquos r6 lens 1 2021

Enligt det officiella pressmeddelandet så ska Aquos R6 ta fotografier med riktigt bra kvalitet även i dåliga ljusförhållanden.

Med en stor 1-tumssensor så bör Aquos R6 slå alla andra mobiltelefoner på fingrarna i fråga om dynamiskt omfång och brusnivåer.

Lästips: Mindre utskärning i skärmen till iPhone 13 med ny Face ID-krets

Notera att vi skriver ”bör”, för det finns inga garantier. En dålig implementation och undermålig mjukvara kan snabbt minimera den positiva effekten av en stor sensor.

Själva 1-tumssensorn har upplösningen 20 megapixel och optiken ska vara en 7P-modul med högkvalitativa linser. Bra optik är ett absolut måste för att sensorn ska komma till sin rätt. I Aquos R6 sitter en vidvinkel på 19 millimeter med en maximal bländare på f/1.9.

Störst men inte först – Panasonic CM1 hann före

Även om Aquos R6 visserligen använder världens största kamerasensor så betyder det inte att Sharp var först på marknaden med det.

Panasonic CM1 var faktiskt långt före. Det är en mobiltelefon från 2015 som har fått blandade betyg från recensionskåren.

Med sin – för att vara en mobiltelefon – enorma optik på 10,2 millimeter och bländare f/2.8 så efterliknar Panasonic CM1 mer en kompaktkamera med stor skärm än en vanlig mobiltelefon.

Sensorupplösningen är 20 megapixel och mobiltelefonen klarar videoinspelning i maximalt 4K-upplösning med 15 bilder per sekund.

Släpps i Japan under sommaren 2021

Sharp Aquos R6 släpps initialt i Japan redan i juni. Prislappen är i skrivande stund okänd och vi vet inte om mobiltelefonen även når våra svenska butiker, eller ens utanför den japanska marknaden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.