Mindre utskärning i skärmen till iPhone 13 med ny Face ID-krets

Mindre "notch" och lägre tillverkningskostnad

iphone 12 notch 2021

Tycker du att den svarta utskärningen i skärmen där Face ID-kameran sitter är för stor i din iPhone? Då kanske du kommer att tycka om iPhone 13.

Enligt nya uppgifter har Apple lyckats förminska utskärningen i skärmen, den som även kallas en “notch” eller “flärp”. Anledningen är att Face ID-kretsen som sitter där ska ha gjorts nämnvärt mindre.

Lästips: Apple släpper AirPods 3 & Music HiFi den 18 maj 2021

I utskärningen på skärmen sitter en Face ID-krets som kallas VCSEL. Webbsajten DigiTimes säger att Apple har pressat ner storleken till hälften av vad iPhone 12 och tidigare modeller har.

Mindre Face ID-krets = lägre tillverkningskostnad

En mindre VCSEL-krets betyder att utskärningen inte behöver vara så stor. Dessutom betyder det en mindre tillverkningskostnad, räkna bara inte med en kostnadsminskning när du köper din iPhone 13.

Vad betyder VCSEL? Vad är en VCSEL?

VCSEL betyder “Vertical Cavity Surface Emitting Laser”. Det är en diod eller optisk ljusstråle som kan kombineras med tusentals andra på extremt små kretsar, och tillsammans används för att exempelvis avläsa ditt ansikte och skicka tillbaka data som bygger en mycket kompetent 3D-bild. Läs mer här.

Samma Face ID-krets sitter även i nyare iPad-modeller, så även här kan vi räkna med en mindre utskärning och snäppet lägre tillverkningskostnad.

Noter att skillnaden inte ska vara på höjden, utan istället att bredden på utskärningen minskar. Det betyder att vi får mer plats till ikoner och annan viktig information som finns där.

Uppgifterna stärker ett tidigare rykte från april i år som pekade på exakt samma förbättring till iPhone 13-serien.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.