914 miljoner piratlänkar borttagna av Google under 2016

Pirate Bay skull

Piratjägarna har varit ruskigt aktiva under 2016 och det märks inte minst på hur många piratlänkar som Google tagit bort under det gångna året. Hela 914 miljoner länkar — en ökning med otroliga 100 procent jämfört med 2015.

Totalt har fler än en miljard förfrågningar gjorts, främst från musik- och filmindustrin, med målet att stänga ute hundratusentals webbsajter från sökmotorn Google. Tack vare Googles transparensrapport vet vi hur många sökresultat som faktiskt togs bort.

Enligt rapporten accepterade Google att ta bort 89,8 procent av de sökresultat som berördes av så kallade DMCA-nertagningar. Det motsvarar 914 miljoner resultat och de allra flesta var automatiskt genererade krav från datorer som scannar internet efter piratsajter. Och det finns några att hitta då sökresultaten sträcker sig över 351 000 webbsajter.

google transparency report dmca takedowns 2016

De mest aktiva upphovsrättsinnehavarna när det kommer till att skicka in DMCA-nertagningar är brittiska BPI, Fox, NBC Universal, HBO och Microsoft. Den förstnämnda är ett musikbolag med fler än 80 miljoner förfrågningar bakom sig bara under 2016.

Och med fler än en miljard förfrågningar om att ta bort sökresultat så är det inte konstigt att film- och musikbolagen ibland gör misstag. Grova misstag, som att attackera legitima webbsajter med fullt lagliga nerladdningar, eller att de försöker få Google att ta bort sina egna officiella sidor.

Spridningskollen lanserade aggressiv piratkampanj under 2016

Under 2016 har vi också sett, åtminstone här i Sverige, mer aggressiva försök att ge sig på internetanvändare som potentiellt kan ha laddat ner piratkopierat material. Spridningskollen är ett exempel med intressenter i både filmindustrin och indrivningsbranschen i ryggen.

Ett initiativ mycket aggressivt lanserade en kampanj för att kräva ersättningar men som vi minsta lilla motstånd lade ner initiativet (inte utan att försöka få de till en liten vinst för upphovsrättsinnehavarna).

Google och upphovsrättsinnehavarna står inte på samma fot när det kommer till hur borttagning av piratlänkar i sökmotorn ska gå till. Men vi räknar med att 2017 blir året då de båda parterna kommer allt närmare varandra i takt med att verktygen bakom DMCA-nertagningarna blir effektivare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.