Så enkelt kraschar du Messenger på iPhone — från iOS 8 till iOS 10

Kraschad iPhone 5

Det är busenkelt att krascha din egen, dina kompisars eller främlingars iPhone-telefon via ett enkelt textmeddelande. Allt du behöver göra är att skicka en speciell kontaktfil, ett så kallat vCard, och i samma stund som de klickar på filen i Messenger kraschar inte bara applikationen utan hela iOS.

När mottagaren klickar på kontaktfilen tar det några sekunder, sen låser sig Messenger och därefter iOS. Anledningen är att filen innehåller otroliga 14 281 rader med kod som ska behandlas av telefonen, vilket den inte klarar. Det är cirka 70 gånger fler rader än i en normal kontaktfil.

Den här sårbarheten fungerar från iOS 8 till minst iOS 10.2.1 men det finns inga garantier buggen kan aktiveras efter det. Här vill vi vara mycket tydliga med att det varken är schysst, trevligt eller rekommenderat att du skickar kontaktfilen till någon, oavsett om denne har en iPhone, Android- eller Windows-telefon.

Men, om du vill prova på din egen telefon så tänker vi så klart inte hindra dig. Tänk bara på att det kan ställa till med problem för dig längre fram på vägen, speciellt om du inte får rätt på instruktionerna längst ner i artikeln som visar hur du återställer telefonen igen. Du har blivit varnad!

Så gör du för att krascha Messenger på din iPhone

  1. Ladda ner den här filen till datorn eller telefonen
  2. Ladda upp filen till en molntjänst (om du vill spara den); exempelvis iCloud Drive, Google Drive eller Dropbox
  3. Dela kontaktfilen till mottagaren

När mottagaren klickar på kontaktfilen låser sig först Messenger och sedan iOS. Tacksamt nog finns en snabb fix för att återställa telefonen igen.

Allt du (för du skickar väl inte till någon annan, eller hur?) göra är att starta om telefonen, öppna Safari och klicka på den här länken. Klart!

Om inte det skulle fungera kan du prova att be Siri skicka ett textmeddelande till den drabbade. Gå till aktivitetscentret i iOS och klicka på det nya meddelandet så ska problemet vara löst.

I värsta fall tvingas du ta bort alla meddelanden från iOS. Du kan gå till inställningarna för meddelandehistoriken i telefonen eller surfplattan och klicka på alternativet för 30 dagar. Avaktivera enhetens automatiska datuminställning, välj ett manuellt datum 40 dagar in i framtiden. Starta om telefonen eller surfplattan.

Mer information, ytterligare instruktioner och videor kring hacket på webbsajten vincedes3.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.