7 stora nyheter med iOS 16.2 – här är listan

iOS 16

Med iOS 16.2 släpps en hel rad stora och uppskattade förbättringar som gör ditt liv lite roligare med en iPhone. Här tipsar vi om de sju största nyheterna med iOS 16.2 som Apple introducerar i december-uppdateringen.

Apple planerar att släppas uppdateringen med iOS 16.2 i december, samtidigt med iPadOS 16.2 och macOS 13.1.

En välkommen detalj som beta-testare noterat är att iOS 16.2-betan har fått flera så kallade ”iOS Security Response”-uppdateringar. Funktionen introducerades redan med iOS 16 och gör det möjligt för Apple att snabbt pusha ut extra viktiga säkerhetsfixar utan att användaren måste uppdatera hela iOS eller iPadOS (vilket annars tar ruskigt lång tid).

Apple Music Sing

1. Apple Music Sing

Den kanske största nyheten för alla musik- och sångintresserade är funktionen Apple Music Sing.

Med den kan alla som har en prenumeration på musiktjänsten Apple Music aktivera ett karaoke-läge och sjunga med i nästan all låtar som finns på tjänsten.

Det finns ett läge både för dig som vill sjunga själv och ett duett-läge när man vill sjunga tillsammans med någon annan.

Du ser låttexten i realtid och kan välja att höra mer eller mindre (eller inget alls) av originalsången.

Läs mer om Apple Music Sing här.

Apple Advanced Data Protection

2. Advanced Data Protection

Apple Data Protection är en extremt viktig förbättring som gör att din data på iCloud är mycket säkrare. Så mycket säkrare att amerikanska FBI har gått ut publikt och klagat på att det är FÖR säkert.

Vad Apple har gjort är att börja med totalsträckskryptering på betydligt mer data på iCloud än tidigare. En stor nyhet är att krypteringen nu även gäller backup-filer från iPhone och iPad, vilket inte fanns tidigare.

Apple Data Protection är så kraftfull att du förlorar all din data permanent om du glömmer bort lösenordet och inte längre kan logga in på iCloud. Därför är det nya säkerhetslagret inaktiverat som standard och du MÅSTE ha en sekundär inloggningsmetod aktiverad för att använda den.

Exempelvis kan du använda det nya stödet för säkerhetsnycklar som hjälper dig att logga in utan lösenord.

Läs mer om Apple Data Protection här.

apple freeform app 2022

3. Freeform-appen

Apple introducerar appen Freeform med iOS 16.2. Enligt företaget så ”tar den alla dina idéer och ger dem liv”. I praktiken så handlar det om en whiteboard i app-format. Inget unikt med det alltså.

Vad som däremot är praktiskt är allt du kan göra med Freeform-appen och föredragsvis en Pencil.

Skriv, rita, skissa. Lägg till fotografier, videor, ljudklipp och länkar. Eller i princip vilken annan mediafil som helst så länge appen stöder det. Skanna dokument till Freeform och annotera (skriv på den) hur mycket du vill.

Allt du gör sparas automatiskt på iCloud så att du alltid har tillgång till dokumentet oavsett om du är på en iPhone, iPad eller Mac-dator. Och ja, du kan så klart samarbeta med andra – upp till 100 personer kan använda samma Freeform-dokument samtidigt.

4. Förbättrad Alltid-på-skärm med iPhone 14 Pro & 14 Pro Max

Always-on-skärmen var en av de absolut största nyheterna till iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. Men den är inte helt utan problem. Bakgrundsbilden upplevdes som rejält störande av en del och kritiken var så högljud att Apple gjort en liten förändring kring hur bakgrunden visas med iOS 16.2.

De har helt enkelt gjort det möjligt att ta bort bakgrundsbilden helt när Alltid-på-skärmen är aktiverad. Och inte bara det, du kan även stänga av aviseringar om du inte vill se dem heller på skärmen.

Det betyder att med båda inställningarna aktiverade så ser du bara en mörk skärm med tid, datum och eventuella widgets som du har aktiverat.

Läs mer om förbättringarna till Always-on-skärmen här.

5. Sömn- och medicin-widget till låsskärmen

Om du har en iPhone med iOS 16 eller senare så uppskattar du säkert möjligheten till widgets på låsskärmen (även om vi gärna hade sett åtminstone en extra rad med fler widgets).

Med iOS 16.2 så lägger Apple till fler widget-typer. Bland annat för sömnmätning och schemaläggningar för när du ska ta mediciner.

Sömn-widgeten gör det enklare att komma åt all din sömndata direkt från låsskärmen. Du får totalt tre olika widgets för sömn. Den första visar sömn-sektionen i Hälsa-appen, den andra visar de sju senaste dagarnas viktiga sömndata och den tredje avslöjar djupgående information om föregående nattsömnen.

För medicin-widgeten så är det två widgets som gäller Här kan du lägga till en snabblänk för medicin-sektionen i Hälsa-appen och en widget för att gå till en listan med kommande medicinintag som du lagt in i appen.

6. Stöd för snabbare uppdateringar till Live Activities

Om du följer sport-evenemang så kan du nu få de senaste och hetaste uppdateringarna i realtid via Live Activities.

Med iOS 16.1 introducerades funktionen i bland annat USA och med iOS 16.2 så fortsätter Apple att optimera hur den fungerar. En stor nyhet är att Live Activities kan visa ny data mycket snabbare.

Det rör sig om en inställning som du måste aktivera via Inställningar-appen och den kommer med en skarp varning om att batteritiden kan påverkas när den används. Det gäller alltså att använda snabbare uppdateringsfrekvens till Live Activities med försiktighet.

7. Många och stora buggfixar med iOS 16.2

Det här är knappast det roligaste man kan läsa om, men det är en viktig nyhet för alla iPhone- och iPad-användare.

Med iOS 16.2 har Apple inkluderat många buggfixar, optimeringar och förbättringar som gör livet lite roligare utan alla småproblem som iOS 16 och iOS 16.1 introducerade.

Bland annat fixar Apple problemet med nyare iPad Pro-surfplattor (som använder M1 och M2) som inte kunnat använda externa skärmar på korrekt vis. Nu kan du äntligen ansluta en större skärm och vara mer produktiv än någonsin.

En annan stor buggfix är att kamera-appen äntligen går att stänga igen för de som öppnat den genom en vänster-swipe på låsskärmen. Något som tidigare inte varit möjligt för alla användare med iOS 16.1. En galet irriterande bugg för den som drabbats.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.