Tesla använder ny radar-teknik i 2023 års modeller

Tesla Model S
Foto: Jp Valery, Unsplash

Efter att ha gått ifrån radar-tekniken till fördel för ett kamerasystem kallat Tesla Vision så verkar det nu som att biltillverkaren planerar att återinföra radar i sina bilar. Men inte samma gamla teknik som tidigare, utan något helt nytt och förbättrat.

Redan i juni kunde vi se att Tesla skickat in en anmälan till amerikanska FCC om att få använda ett nytt, högupplöst radarsystem för sina bilar. Exakt vad och hur det kommer att bli är inte fastställt idag. Men det verkar som att radar-tekniken kan användas i kombination med dagens Tesla Vision-system.

Lästips: Stöd för Zoom-samtal direkt i din Tesla

Tesla har tidigare sagt att de tror fullt ut på sitt kamerasystem som tillsammans med artificiell intelligens ska kunna ge Tesla-bilarna fullt automatisk styrning på våra vägar. Frågan är nu om de tar ett steg tillbaka och återintroducerar radar för att på allvar kunna säga att Total självkörningsförmåga (FSD) fungerar fullt ut.

Redan kring mitten på januari 2023 väntar vi oss en presentation av radar-tekniken som Tesla vill använda sig av. Dokument som läckt ut på Twitter indikerar att Tesla förbereder en visning kring mitten på månaden.

Tesla har bett FCC att inte avslöja några detaljer om den kommande tekniken och ber om förlängning av myndighetens tystnad fram till den 7 februari 2023.

Lästips: Starlink kommer till framtida Tesla-bilar säger Elon Musk

Dagens Tesla-bilar använder ”HW3.0” som behövs för att de ska fungera autonomt med FSD aktiverat. Nästa generations modeller kommer att använda ”HW4.0” och det ryktas att den kommande, omdesignade Tesla Model 3-modellen för 2023 använder just den hårdvaran.

Via Reviewgeek

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.