Mycket högre säkerhet på iCloud – då klagar FBI

apple-icloud-cloud-logo

Apple har gjort det mycket säkrare att lagra och använda filer på iCloud. Med så kallad end-to-end-kryptering, även kallat totalsträckskryptering på svenska, till betydligt fler typer av data så minskar risken att obehöriga kan se vad som skickas och tas mot från Apples servrar.

Det nya och förbättrade skyddet betyder att data som säkerhetskopieringar från iPhone och iPad, alla filer på iCloud Drive och fotografier är krypterade. Vad som däremot INTE omfattas av end-to-end-kryptering är e-post, kontakter och kalendrar som använder krypteringsnycklar som endast finns på dina enheter.

En stor fördel med det förbättrade skyddet är att Apple täpper till krypteringshål i sin datatjänst som länge kritiserats av säkerhetsexperter och säkerhetsaktivister. Bland annat för att säkerhetskopior till iCloud inte har varit fullt krypterade, och inuti backup-filerna så huserar vanligtvis data som annars är fullt krypterad – men som alltså inte har det skyddet på iCloud.

Apple Advanced Data Protection
Advanced Data Protection släpps initialt bara för användare i USA. Foto: Apple

Det nya skyddet kallas ”Advanced Data Protection” eller ”Avancerat dataskydd” och släpps initialt till amerikanska användare. Därefter kommer det att spridas till fler marknader.

För att ta del av det nya skyddet krävs att användarna har iOS 16.2 respektive iPadOS 16.2 på sina enheter. Uppdateringen till de nödvändiga versionerna släpps i december.

Andra nyheter som Apple har avslöjat under december månad är stöd för säkerhetsnycklar som populära Yubikey. De hjälper till med att skydda Apple ID-konton och ger ett extra säkerhetslager för speciellt utsatta personer.

FBI: Vi är skitsura på Apple för att säkerheten ökar

Amerikanska federala polisen (FBI) har gått ut med ett meddelande som starkt kritiserar Apples nya, heltäckande end-to-end-kryptering. Till Washington Post säger en talesperson för FBI att det nya skyddet hindrar deras förmåga att skydda amerikaner från kriminella handlingar.

Det här är inte första gången som amerikanska myndigheter är kritiska mot företagens ansträngningar att låsa in användarnas data så att ingen kan se den. Inte ens säkerhetsmyndigheterna i deras strävan att hitta och eliminera hot.

Tidigare har FBI varit negativa kring Apples och Googles hantering av meddelandetjänster och hur krypteringen som används inte kan kringås av företagen när de ombeds göra det.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.