Windows 11 visar fel färger om du har en HDR-skärm (bugg)

Buggfix kan släppas i slutet på januari

calendar office work windows11 computer unsplash windows
Foto: @windows, Unsplash

Microsoft har gått ut med en varning om att användare som har både en HDR-skärm och använder Windows 11 kan uppleva en otrevlig bugg som gör att fel färger visas på skärmen.

Problemet som uppstår är att vissa färgprofiler till ett litet antal HDR-skärmar inte fungerar korrekt med det Win32 API som krävs för att visa rätt färger. Exakt vilka profiler och skärmar som berörs är inte fastställt idag.

Läs mer: Sämre hastighet med SSD i Windows 11 enligt tester

Ingen buggfix redo än – Microsoft undersöker

Enligt uppgift från Microsoft är det färgen vit som är mest drabbad av den felaktiga visningen.

Det saknas en hel del information om buggen och Microsoft har i skrivande stund statusen ”Investigating” på problemet. Därmed är det inte klarlagt vad som är fel och någon fix är alltså inte redo än.

Om du upplever att färgerna är konstiga på din skärm finns några tänkbara lösningar på problemet.

Du kan antingen stänga av HDR-visningen på skärmen eller välja en ny färgprofil från kontrollpanelen i Windows 11. Gå till sökrutan i Windows och skriv ”Färghantering” > Välj första alternativet i sökresultet.

Läs mer: Intels ljuddrivrutiner kraschar Windows 11 (BSOD)

Lösning kan släppas i januari 2022

Microsoft skriver på sin webbsajt att en möjlig lösning på problemet kan vara redo sent i januari.

Om det inte hjälper att stänga av HDR-visningen eller byta färgprofil så är valmöjligheterna varken roliga eller önskvärda.

Antingen så väntar du på att Microsoft ska släppa en buggfix och hoppas på att den kommer så fort det bara går, eller så nedgraderar du Windows till Windows 10. Ett tredje alternativ är att temporärt byta skärmen.

Notera att färgbuggen främst påverkar professionella användare som måste ha en exakt färgvisning. För vanliga användare som inte behöver kalibrerad färgvisning är påverkan inte lika stor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.