VirtualBox 7 är släppt – stöd för SecureBoot, TPM 2.0 & Windows 11

virtualbox-logo

VirtualBox 7 är släppt. Den nya versionen är en större uppdatering som bland annat ökar stödet för Windows 11 – rejält dessutom. Här går vi igenom alla nyheter med nya uppdateringen och fördelarna för dig som vill använda appen.

De stora nyheterna med VirtualBox 7

Senast VirtualBox fick en så här stor uppdatering var i december 2018 när VirtualBox 6.0 släpptes. Mycket har hänt sedan dess och med version 7.0 introduceras flera tunga nyheter. Här är de fyra största:

  • Virtuellt stöd för SecureBoot och TPM 2.0
  • Fullt krypterade virtuella maskiner
  • Utökt 3D-stöd med DirectX 11 samt DXVK
  • Stöd för virtuella maskiner i molnet

Det absolut viktigaste med VirtualBox 7 är stödet för SecureBoot och TPM 2.0. Det gör det lättare för dig som vill använda Windows 11 i en virtuell miljö.

För extra säkerhet så finns även möjlighet till full kryptering av virtuella maskiner. Det gäller även loggar och save states (dock bara CLI just nu).

Andra nyheter är bättre stöd för 3D-visning med DirectX 11 och för maskiner som inte använder Windows, även DXVK.

Och slutligen, en av de stora nyheterna är att virtuella maskiner kan köras från molnet, men kontrolleras som en lokal maskin.

Många förbättringar för gränssnittet

VirtualBox 7 har även flera ändringar som rör gränssnittet. Det är inga omvälvande nyheter, men flera förbättringar som gör arbetet med virtuella maskiner lite trevligare.

Mushanteringen med flera skärmar och plattformar som använder X11 har optimerats, prestandan har ökat med en förbättrad beräkningsmotor och flera inställningar bytt plats för att göra dem mer intuitivt placerade.

Utvecklarna har även migrerat Qt till nyare versioner.

En sista nyhet är att listan över virtuella maskiner nu fungerar mer optimalt när användaren gör flera val samtidigt.

Fler mindre nyheter

  • Förbättrat stöd för teman på alla typer av plattformar
  • Ljudinspelningar använder vorbis som standard för WebM-containrar
  • Ny hjälpwidget gör det lättare att hitta information
  • Ny visning av systemresurser och prestanda (CPU, RAM, etc)
  • Virtuellt stöd för IOMMU (både AMD och Intel)

Du hittar hela listan med nyheter i VirtualBox 7 här.

Ladda ner VirtualBox 7.0

Det kostar inget att ladda ner och använda VirtualBox. Verktyget är helt gratis, men utan att kompromissa med varken kvalitet eller funktionalitet.

VirtualBox 7.0 fungerar bland annat på Windows, macOS, Linux och Solaris. Appen gör det enkelt att testa olika operativsystem helt riskfritt. Bara ladda ner den avbild du vill använda, installera i en virtuell miljö med VirtualBox och testa. Går det inte som du vill? Radera avbilden, skapa en ny, testa på nytt. Och upprepa hur ofta du vill.

Om du vill testa en äldre version så finns VirtualBox 6.1 att ladda ner här. Versionen har stöd hos utvecklarna fram till december 2023.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.