Kalibrera din HDR-skärm i Windows 11 med det här verktyget

Windows 11

Om du har en bildskärm som klarar HDR så är det viktigt att du kalibrerar den med Windows. Annars är risken stor att du inte får den bildkvalitet som man kan förvänta sig av den. Tacksamt nog finns ett bra verktyg inbyggt i Windows 11 som fixar det på några minuter.

Verktyget heter ”Windows HDR Calibration” och det är en kraftfull app som gör det lätt att ta kontroll över de mörka respektive ljusa områdena på bildskärmen, samt gör det enkelt att styra hur kraftfulla färger du vill se.

Här laddar du ner Windows HDR Calibration

Du måste inte leta på internet för att hitta verktyget. Det finns tillgängligt via Microsoft Store som en kostnadsfri nedladdning direkt till Windows 11 och Windows 10.

Så här laddar du enklast ner appen:

  1. Gå till den officiella appsidan här
  2. Klicka på knappen för att öppna i Microsoft Store-appen
  3. Välj alternativet att installera

Följ instruktionerna på skärmen och appen är installerad och redo att användas på några sekunder. Svårare än så är det inte.

Innan du använder Windows HDR Calibration

Innan du faktiskt kör kalibreringsverktyget så måste du säkerställa att din skärm använder HDR i Windows. Det gör du smidigast via inställningarna i operativsystemet.

  1. Gå till Inställningar > System > Skärm
  2. Skrolla ner till sektionen för HDR
  3. Aktivera HDR om det är möjligt

Tänk på att inställningen inte går att använda om din skärm inte klarar HDR.

Går inte inställningen att ändra så kan du behöva göra en inställning direkt via skärmens egna menysystem eller uppdatera med nyare drivrutiner för grafikkortet.

Har du en bärbar dator? Tänk på att den måste vara ansluten till en strömkälla för att HDR-aktiveringen ska fungera.

Så använder du Windows HDR Calibration

Verktyget är mycket enkelt att använda. Men tänk på att du alltid ska göra justeringar när du använder datorn i den miljö och ljussättning som normalt gäller när du tittar på HDR-material. Då vet du att inställningarna blir optimala.

  1. Öppna Windows HDR Calibration-appen
  2. Klicka på knappen ”Get started”
  3. Följ instruktionerna på skärmen

I stora drag handlar det om att dra i inställningarna så att rutnätet försvinner mot bakgrunden. I första steget är det en grå ram mot vit bakgrund, i andra steget en grå ram mot en svart bakgrund.

HDR-verktyget har tydliga bilder och indikatorer som visar hur det bör se ut. Tänk på att det inte gör något om det är en liten skillnad mellan din skärm och bilden. Snabba frågor och svar om HDR i Windows

Om du har flera skärmar

Om du har mer än en skärm så måste du göra om kalibreringen för varje, enskild skärm.

Allt du behöver göra är att göra kalibreringen på din första skärm, när den är färdig så drar du fönstret till nästa skärm och upprepar processen. Gör så med alla dina skärmar. Stäng sedan appen.

Du måste inte starta om datorn – inställningarna fungerar omedelbart.

FAQ

Varför måste jag HDR-kalibrera min skärm?

Windows vet inte hur den optimala inställningen ser ut för just din skärm i de ljusförhållanden som du har hemma. Microsoft kan bara ange ungefärliga inställningar tillsammans med tillverkaren, men du behöver själv berätta för datorn hur den optimala visningen är hos just dig.

Måste jag kalibrera min HDR-skärm?

Nej, absolut inte. Du kan faktiskt få ett riktigt bra resultat även utan kalibrering, men bäst är ändå att inte låta slumpen avgöra. Kalibrera din skärm så är chansen större att du får ett optimalt resultat.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.