Meta Quest Pro – här är allt om VR-headsetet

Meta Quest Pro

Meta har äntligen presenterat Meta Quest 2 och nu vet vi när det hett efterlängtade VR-headsetet släpps. Och det är mycket närmare än du kanske tror. Utmaningen? Prislappen är skyhög.

Vi säger det redan här. Meta Quest Pro är inte för vanliga användare. Modellen är dyrare än ett RTX 4090 och även med alla förbättringar – som ökad prestanda, bättre linssystem, ny laddningsdocka och omarbetade handkontroller – så lär priset vara avskräckande för merparten av alla VR-fans där ute.

Tacksamt nog kommer Meta Quest 2 att fortsätta säljas även efter intåget av Quest Pro, men utan någon prissänkning efter den senaste tidens höjningar. Redan idag kan du förhandsboka Quest Pro och lansering till butik samt leverans till förhandsbeställare sker den 25 oktober.

10 saker du måste veta om Quest Pro

1. Då släpps Meta Quest Pro

Efter en längre tid med rykten så har vi äntligen ett lanseringsdatum för VR-modellen. Och datumet som gäller är den 25 oktober på de 22 marknader där Meta Quest Pro släpps.

2. Så mycket kostar Meta Quest Pro

Prislappen är skyhög. Redan efter prishöjningen av Quest 2 (med mer än tusenlappen) så visste vi att Meta Quest Pro skulle bli rejält dyr. Och idag vet vi att priset är galet höga 1 499 USD, eller 19 495 kronor inklusive moms.

Läs mer om priset här

3. Mycket tunnare än Quest 2

VR-headsetet använder ett mycket tunnare linssystem som gör att det fysiska djupet minskat med 40 procent jämfört med Quest 2. Det hjälper inte mot vikten som har ökat rejält, men däremot har fördelningen gjort så att merparten av vikten nu är baktill på användarens huvud istället för vid ögonen.

xbox cloud gaming meta quest pro 2022
Foto: Meta

4. Stöd för Xbox-spel

Både Meta Quest Pro och Quest 2 får stöd för molnspeltjänsten Xbox Cloud Gaming. Nej, det betyder inte att du kan köra Halo Infinite eller något annat grafiskt tungt spel optimalt i VR-miljö, men det är ett stort steg åt den riktningen.

5. Hög prestanda med ny processor & bildprocessor

På insidan av Meta Quest Pro sitter nyligen presenterade och mycket kraftfulla Snapdragon XR2 Plus. Enligt Qualcomm så är systemkretsen upp till 50 procent kraftfullare än gamla XR2-kretsen som finns i Meta Quest 2. Dessutom finns 12 GB RAM-minne istället för 6 GB som i gamla modellen.

6. Väger betydligt mer än Quest 2

Vikten anges till 722 gram, vilket är en kraftig ökning från de 503 som Quest 2 väger. Procentuellt är ökningen hela 44 procent faktiskt. Men eftersom vikten är bättre fördelad till bakhuvudet så bör det inte försämra bekvämligheten.

7. Endast 256 GB

Det finns inget alternativ med 128 GB likt med Quest 2. Istället kommer Meta Quest Pro endast säljas med 256 GB vilket är en av anledningarna till att modellen är så fruktansvärt dyr.

8. Omarbetade handkontroller

En stor nyhet är handkontrollerna som är hlet omarbetade från grunden. Istället för LED som främsta spårningsmetod så har de nu inbyggda kameror som spårare rörelser precis som själva headsetet. Det gör att handkontrollerna har blivit mindre och mer intuitivt designade för händerna. Dessutom använder de inte AA-batterier längre utan har inbyggt batteri som laddas med en docka.

9. Sämre batteritid – med 33 procent (!)

En stor nackdel är att batterikapaciteten har försämrats rejält. Istället för att klara två till tre timmar som Quest 2 så når batteriet i Quest Pro bara en till två timmars användning. Det är ett stort slag för den som ofta använder VR-headsetet under längre perioder, och när batterikapaciteten minskar i takt med att cellerna slits ut finns risken att du måste göra ett kostsamt batteribyte i framtiden.

10. Stöd för ögonspårning & ansiktsspårning

En stor nyhet är att Quest Pro har kameror även på insidan av headsetet. Kamerorna identifierar dina ögonrörelser och kan även läsa av minspel. Om du blinkar, ler, är sur eller skrattar så identifierar kamerorna det och kan applicera samma rörelser och minspel på avatarer inuti spel. En annan fördel är att ögonspårningen hjälper Quest Pro att kalibrera linserna och skärmarna så att de matchar avståndet mellan ögonen bättre.

Meta Quest 2 fortsätter att säljas

Befintliga och populära Meta Quest 2 fortsätter att säljas bredvid Meta Quest Pro. Och någon prissänkning är inte att vänta. Priset för Quest 2 är idag 5 200 kronor eller 6 500 kronor beroende på om du vill ha 128 GB eller 256 GB inbyggt lagringsutrymme.

VR-headsetet kommer till totalt 22 marknader vid lanseringstillfället. Bland annat kommer modellen till den svenska marknaden.

Läs mer om Meta Quest Pro på den officiella produktsidan här.

Rapporterade problem kring Meta Quest Pro

WiFi-problem

I november 2022 började användarna rapportera om problem med WiFi-anslutningen till Meta Quest Pro. Enligt uppgift så ställer routrar som använder DFS till det rejält för VR-headsetet.

DFS står för Dynamic Frequency Selection och är en teknik som hjälper 5 GHz-nätet att fungera optimalt när det finns andra frekvenser i närheten. Exempelvis om det finns radar i samma frekvensområde. Det är en teknik som Quest Pro inte kan använda på rätt vis i skrivande stund.

Problemet märker du på anslutningen till routern då fördröjningen (latency) är mycket högre på Quest Pro-modellen jämfört med Quest 2-headsetet. På Twitter delades en bild som visar hur en Quest Pro har en latens på 104 ms där en Quest 2 i samma nätverk stannar på 39 ms. En stor skillnad.

För att lösa problemet så kan du 1) avaktivera DFS-funktionen i din router och 2) vänta in en kommande buggfix från Meta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.