Vad är Chromecast & varför är Chromecast viktig? (guide)

Chromecast med Google TV (4K)
Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Har du någonsin önskat att du kunde se allt innehåll på din mobil eller dator på din TV? Vill du enkelt kunna strömma filmer, musik och spel till din TV-skärm utan att behöva investera i en dyr smart TV? Då är Chromecast lösningen för dig!

Chromecast är en liten men kraftfull enhet som gör det enkelt att strömma ditt favoritinnehåll från din mobil, surfplatta eller dator direkt till din TV.

Läs vidare för att upptäcka hur Chromecast fungerar, vad du behöver för att använda den och varför den är en av de mest populära mediaspelarna på marknaden idag.

Det här är Chromecast

En Chromecast är en streamingenhet som gör det möjligt att strömma innehåll från mobila enheter eller datorer till en TV-skärm.

Den tillverkas av Google och ansluts till TV:ns HDMI-port. Med hjälp av en Wi-Fi-anslutning kan du sedan strömma olika typer av innehåll från appar på din smartphone, surfplatta eller dator till TV:n.

Du kan använda Chromecast för att strömma innehåll från en mängd olika källor, inklusive populära streamingtjänster som Netflix, HBO, Disney+, YouTube och Spotify. Dessutom kan du använda den för att spegla din mobilskärm på TV:n eller visa foton från din smartphone.

Chromecast är ett populärt val för dem som vill få tillgång till streamingtjänster på sin TV utan att behöva köpa en separat smart TV eller en dedikerad streamingenhet.

Lästips: Fixa en Chromecast som blinkar vitt (guide)

google chromecast gen1
Första generationens Chromecast-modell.

Vilka Chromecast-modeller finns?

Det finns flera olika modeller av Chromecast som har släppts under åren. Här är en lista över de olika modellerna och när de släpptes:

  1. Chromecast (första generationen) – släpptes 2013, utgången
  2. Chromecast (andra generationen) – släpptes 2015, utgången
  3. Chromecast Ultra – släpptes 2016, utgången
  4. Chromecast (tredje generationen) – släpptes 2018
  5. Chromecast med Google TV (4K) – släpptes 2020
  6. Chromecast med Google TV (HD) – släpptes 2022

Den första generationen av Chromecast var en enkel och billig enhet som endast kunde strömma innehåll i 1080p-upplösning. Andra generationen förbättrade prestandan och designen, medan Chromecast Ultra introducerade stöd för 4K-upplösning och HDR.

Chromecast med Google TV är den senaste modellen som inte bara kan strömma innehåll från olika appar, utan också har en egen användargränssnitt och en fjärrkontroll som gör att du kan söka efter innehåll och navigera mellan olika tjänster direkt på enheten.

Det finns två varianter av Chromecast med Google TV. Den lite dyrare som klarar 4K-upplösning och en billigare modell som bara klarar 1080p-upplösning.

Lästips: Fixa en Chromecast som blinkar rött (guide)

Chromecast-modellerna som Google stöder idag

Google stödjer för närvarande Chromecast-modellerna Chromecast (tredje generationen), båda varianterna av Chromecast med Google TV samt Chromecast Ultra.

Chromecast (första och andra generationen) stöds inte längre av Google, men det går fortfarande att använda dem för att strömma innehåll från kompatibla appar.

Det är värt att notera att stödet för Chromecast-enheter kan variera beroende på vilket land eller vilken region du befinner dig i.

I allmänhet är Chromecast med Google TV den mest avancerade modellen med de mest avancerade funktionerna och stödet för högsta kvalitet på streaming och andra funktioner.

Lästips: Anslut din Chromebook till en TV / extern skärm – så gör du

Chromecast med Google TV (4K)

Vad krävs för att använda Chromecast?

  1. En TV med en HDMI-ingångsport: Chromecast ansluts till TV:n eller bildskärmen via HDMI, så det krävs en ledig HDMI-ingång för att använda den.
  2. En Chromecast-enhet: Du behöver naturligtvis en Chromecast-enhet för att kunna strömma innehåll till TV:n. Du kan köpa en Chromecast-enhet från en elektronikaffär eller online.
  3. En Wi-Fi-anslutning: Chromecast ansluts till ditt trådlösa nätverk, så du behöver en stabil Wi-Fi-anslutning för att använda den. Vissa modeller stöder ethernetkabel och då behövs inte Wi-Fi-anslutningen, men däremot en ledig ethernetport på routern.
  4. En smartphone, surfplatta eller dator: För att strömma innehåll till Chromecast behöver du en mobil enhet eller en dator med en Chromecast-kompatibel app installerad. Med Chromecast med Google TV finns apparna inbyggda i mediaspelaren istället (men du kan ändå strömma från en mobil enhet om du vill).
  5. Strömningsinnehåll: Självklart behöver du något att strömma till TV:n, som till exempel en film, TV-serie, musik eller annat innehåll från en Chromecast-kompatibel app.
  6. Ett Google-konto: Du måste ha ett Google-konto för att använda din Chromecast. Men ingen fara, det är helt kostnadsfritt och är tämligen kravlöst. Kontot behövs för att använda Home-appen som du laddar ner från App Store eller Play Store.

När du har alla dessa saker är det relativt enkelt att ansluta och använda Chromecast. Du ansluter bara enheten till TV:n, ansluter den till Wi-Fi och använder sedan en kompatibel app för att välja vad du vill strömma till TV:n.

Vad kan man göra med en Chromecast?

Med en Chromecast kan du göra följande:

  1. Strömma filmer och TV-serier: Du kan använda Chromecast för att strömma innehåll från populära streamingtjänster som Netflix, HBO, Disney+ och många andra direkt till din TV.
  2. Spela musik: Chromecast gör det enkelt att strömma musik från appar som Spotify, Apple Music och andra.
  3. Visa foton: Du kan använda Chromecast för att visa foton och bilder från din mobil eller dator direkt på din TV-skärm.
  4. Spegla mobilskärmen: Om du vill visa något på din mobilskärm på en större skärm, kan du använda Chromecast för att spegla skärmen på din TV.
  5. Spela spel: Med hjälp av Chromecast kan du spela mobilspel på en större TV-skärm.
  6. Använd röststyrning: Chromecast stöder röststyrning, så du kan använda rösten för att styra vad du strömmar till din TV.

Sammanfattningsvis kan Chromecast användas för att strömma en mängd olika typer av innehåll från en rad olika appar, samt för att spegla mobilskärmen, spela spel och använda röststyrning. Det är en mångsidig och användbar enhet som är enkel att använda och ger dig tillgång till massor av underhållning på din TV.

Skillnaden på Chromecast och Apple TV

Chromecast och Apple TV är båda mediaspelare som gör det möjligt att strömma innehåll från mobila enheter och datorer till en TV-skärm. Här är några av de huvudsakliga skillnaderna mellan Chromecast och Apple TV:

  1. Operativsystem: Chromecast körs på Google’s operativsystem, medan Apple TV körs på Apples operativsystem.
  2. Fjärrkontroll: Apple TV levereras med en fjärrkontroll som gör det möjligt att styra vad som visas på TV:n, medan Chromecast vanligtvis styrs via en smartphone, surfplatta eller dator (dock har de två senaste modellerna fjärrkontroll)
  3. Tillgängliga appar: Båda enheterna stöder ett brett utbud av appar för att strömma innehåll, men det finns några skillnader. Apple TV har till exempel stöd för Apple Music, medan Chromecast har stöd för YouTube Music.
  4. Spegling: Chromecast har förmågan att spegla mobilskärmen, vilket gör det möjligt att visa alla appar och innehåll på TV:n. Apple TV har inte denna funktion.
  5. Pris: Chromecast är generellt sett billigare än Apple TV. Mycket billigare faktiskt! En koll på Prisjakt visar att Chromecast med Google TV (4K) kostar 684 kronor i skrivande stund; det är 62 % billigare än Apple TV 4K 64GB (3rd Generation) som kostar 1 990 kronor.

Ska jag välja Chromecast eller Apple TV?

Det beror främst på två saker:

  • Hur mycket pengar vill du lägga på en mediaspelare?
  • Har du en Android- eller iOS-telefon?

Har du en iPhone, iPad, Mac eller andra Apple-prylar och är beredd att betala 2 000 kronor för en mediaspelare så är senaste generationens Apple TV värd varenda krona.

Har du inga Apple-prylar i hemmet eller vill spara pengar så är en Chromecast ett bra val. Så enkelt är det egentligen.

Båda kräver ett kostnadsfrit konto, antingen Google- eller Apple-konto, och båda har utmärkt utbud med många appar.

Vilka appar finns till Chromecast?

Det finns många appar som stöder Chromecast och gör det möjligt att strömma innehåll från mobila enheter och datorer till en TV-skärm. Här är några exempel på appar som är tillgängliga för Chromecast:

  1. Netflix
  2. YouTube
  3. Spotify
  4. Viaplay
  5. Google Play Filmer & TV
  6. HBO
  7. Disney+
  8. Plex
  9. Twitch
  10. Amazon Prime Video
  11. Hulu
  12. VLC
  13. Pandora
  14. Sling TV
  15. Vimeo
  16. Crunchyroll

Det är också möjligt att spegla mobilskärmen från en Android-enhet till Chromecast, vilket innebär att alla appar och innehåll på enheten kan visas på TV-skärmen. Detta gör att du kan använda alla appar som finns på din mobil eller surfplatta med Chromecast, även om de inte är specifikt utformade för att stödja Chromecast.

De vanligaste problemen med Chromecast

  1. Anslutningsproblem: Om din Chromecast inte kan ansluta till Wi-Fi-nätverket eller TV:n kan det vara ett problem med nätverket eller enheterna som orsakar problemet.
  2. Fördröjning eller buffring: Om videon buffrar eller är fördröjd när du strömmar innehåll kan det bero på en långsam internetanslutning eller trådlöst nätverk.
  3. Kompatibilitetsproblem: Vissa appar fungerar inte alltid med Chromecast eller har begränsad funktionalitet. Detta kan leda till problem med strömning och användning av enheten.
  4. Uppdateringsproblem: Om din Chromecast inte har de senaste uppdateringarna kan det leda till problem med funktionen eller prestandan.
  5. Strömningsproblem: Ibland kan innehållet du försöker strömma till din TV inte vara tillgängligt eller ha begränsningar som förhindrar visning på din TV.

De absolut flesta problemen går att lösa med en omstart av din TV, router eller själva Chromecast-enheten. Knepigare än så brukar det inte vara. I absolut värsta fall måste du göra en fabriksåterställning av din Chromecast.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.