Vad är skillnaden på Apple AirPlay 2 och AirPlay?

apple airplay 2

Har du någonsin undrat vad som skiljer Apple AirPlay från AirPlay 2? Eller kanske du funderar på om det är värt att uppgradera till den senaste versionen? AirPlay och AirPlay 2 är båda trådlösa tekniker som används för att strömma ljud och video från en Apple-enhet till en annan enhet, men det finns några viktiga skillnader som kan påverka hur du använder dem.

I denna artikel kommer vi att gå igenom de stora skillnaderna mellan AirPlay och AirPlay 2, så att du kan bestämma vilken som är bäst för dig och din användning. Häng med oss ​​när vi utforskar allt du behöver veta om AirPlay och AirPlay 2!

Apple AirPlay 2 iPhone
Foto: Apple

Vad är Apple AirPlay?

Apple AirPlay är en trådlös teknik som utvecklats av Apple och som gör det möjligt att strömma ljud och video från en Apple-enhet, till exempel en iPhone, iPad eller Mac, till en annan enhet, till exempel en Apple TV, högtalare eller en TV från en tredjeparts tillverkare.

Med AirPlay kan du spegla hela din Apple-enhetens skärm på en annan enhet eller strömma ljud och video från kompatibla appar till en annan enhet. Det gör det enkelt att visa bilder, titta på filmer eller lyssna på musik på en större skärm eller högtalare.

AirPlay använder Wi-Fi-nätverket för att överföra innehåll trådlöst mellan enheter och stöder högupplöst ljud och video, inklusive 4K-upplösning och HDR. AirPlay har också funktioner som Multi-Room Audio, vilket gör det möjligt att spela samma musik på flera högtalare samtidigt, och Screen Mirroring, som låter dig spegla din Apple-enhetens skärm på en annan enhet.

AirPlay är en populär funktion som används av många Apple-användare för att göra det enkelt att visa innehåll på en större skärm eller högtalare och har stöd från många enheter och tredjepartsappar.

Det här är skillnaden på AirPlay 2 och AirPlay

Apple AirPlay 2 är en uppdaterad version av AirPlay som släpptes 2018 och inkluderar flera nya funktioner och förbättringar jämfört med den ursprungliga AirPlay. Här är några av skillnaderna mellan AirPlay och AirPlay 2:

 1. Multi-Room Audio: AirPlay 2 har förbättrad support för multi-room audio, vilket gör det möjligt att spela samma musik på flera högtalare samtidigt i olika rum.
 2. Syncing: AirPlay 2 stöder synkronisering av ljud och video mellan olika enheter, vilket innebär att ljudet från en video strömmas samtidigt på flera enheter.
 3. Fjärrkontroll: AirPlay 2 gör det möjligt att använda en iPhone eller iPad som en fjärrkontroll för att styra uppspelning på kompatibla enheter.
 4. Kompatibilitet: AirPlay 2 är kompatibel med fler enheter än den ursprungliga AirPlay-versionen, inklusive högtalare från tredjepartsleverantörer.

Om du har nyare Apple-prylar eller AirPlay-kompatibla prylar hemma så har de sannolikt stöd för AirPlay 2. Det är också den versionen du ska gå efter när du köper nytt idag. Undvik om möjligt första generationens AirPlay eftersom nya versionen är klart bättre.

Apple TV 4K

Prylarna som stöder AirPlay

Om du vill använda AirPlay stå krävs följande:

 1. iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 4.2 eller senare.
 2. Mac med OS X Mountain Lion eller senare.
 3. Apple TV andra generationen eller senare med Apple TV-software 5.0 eller senare.
 4. PC med iTunes 10.2 eller senare.

Prylarna som stöder AirPlay 2

AirPlay 2 är bakåtkompatibel och stöder många enheter som stöder första generationens AirPlay, men det finns också nya enheter som stöder AirPlay 2. Här är några exempel på enheter som stöds av AirPlay 2:

 1. iPhone, iPad och iPod touch med iOS 11.4 eller senare.
 2. Apple TV fjärde generationen eller senare med tvOS 11.4 eller senare.
 3. HomePod med uppdaterad programvara.
 4. Mac-datorer med macOS 10.14.5 eller senare.
 5. Apple Watch med watchOS 5.2 eller senare.
 6. AirPlay 2-kompatibla högtalare från tredjepartsleverantörer, till exempel Sonos, Bose och Bang & Olufsen.
 7. AirPlay 2-kompatibla TV-apparater från olika tillverkare, till exempel LG, Sony och Samsung.

Hur styr jag AirPlay vs AirPlay 2

Att styra uppspelningen av AirPlay och AirPlay 2 skiljer sig något åt beroende på vilken version du använder. Här är en översikt över hur du styr uppspelningen av AirPlay och AirPlay 2:

För AirPlay:

 1. Öppna den app eller enhet som du vill strömma från och tryck på AirPlay-ikonen.
 2. Välj enheten som du vill strömma till från listan över tillgängliga enheter.
 3. Starta uppspelningen på din enhet och ljudet kommer att spelas på den valda enheten.

För att styra uppspelningen av AirPlay kan du använda kontrollerna på din enhet för att pausa, hoppa över spår eller justera volymen. Om du vill stoppa uppspelningen helt kan du trycka på AirPlay-ikonen igen och välja ”Stoppa AirPlay”.

För AirPlay 2:

 1. Öppna den app eller enhet som du vill strömma från och tryck på AirPlay 2-ikonen.
 2. Välj enheten eller grupp av enheter som du vill strömma till från listan över tillgängliga enheter.
 3. Starta uppspelningen på din enhet och ljudet kommer att spelas på de valda enheterna samtidigt.

För att styra uppspelningen av AirPlay 2 kan du använda kontrollerna på din enhet för att pausa, hoppa över spår eller justera volymen för alla enheter samtidigt. Du kan också använda en iOS-enhet som en fjärrkontroll för att styra uppspelningen på enheterna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.