Apple Music med Lossless på HomePod & HomePod Mini (guide)

apple music dolby atmos lossless apple digital master 2021

I oktober 2021 fick högtalarna HomePod och HomePod mini från Apple en uppdatering som lade till stöd för Apple Music Lossless, även kallad förlustfri uppspelning, och Dolby Atmos (spatialt ljud). Det betyder att musiken låter ännu bättre på dessa högtalare nu.

Förlustfritt ljud betyder att musiken inte förlorar någon kvalitet när den spelas upp. Spatialt ljud betyder att ljudet kommer från flera olika riktningar samtidigt, vilket skapar en mer realistisk ljudupplevelse.

Vad är Apple Lossless?

Apple Music har ett alternativ som kallas förlustfritt ljud, vilket är en högre upplösning än den vanliga musiken på plattformen.

Förlustfritt ljud betyder att musiken inte har blivit komprimerad och därför bevarar alla detaljer och nyanser från originalinspelningarna. Detta ger användarna en högre bitrate när de lyssnar på musik, och det finns flera förlustfria alternativ att välja mellan.

Det använder filtypen ALAC (Apple Lossless Audio Codec) och erbjuder olika typer:

  • Förlustfritt ljud (upp till 24-bit vid 48kHz)
  • Hi-Res förlustfritt ljud (upp till 24 bit vid 192kHz)

Tänk på att Apple Lossless inte nödvändigtvis gör att du hör någon märkbar skillnad mot tidigare.

Vad du får är en högre bitrate med mer ljudinformation som potentiellt gör att du får upplevelsen av bättre ljudkvalitet. Men det beror helt på vilka högtalare du använder, vilken musik du spelar och hur bra dina öron är.

Lästips: Apple Music, TV+ & One blir dyrare

apple music hifi lossless hifilossless logo 2021

Apple Lossless och Hi-Res Lossless är två olika alternativ för förlustfritt ljud som erbjuds av Apple Music.

Apple Lossless är en högre upplösning än den vanliga musiken på Apple Music, men inte lika hög som Hi-Res Lossless. Apple Lossless har en bitrate på upp till 24 bitar och 48 kHz, vilket betyder att musiken är mer detaljerad och har högre ljudkvalitet än vanlig musik på plattformen.

Hi-Res Lossless däremot, är en högre kvalitet än Apple Lossless. Hi-Res Lossless har en bitrate på upp till 24 bitar och 192 kHz, vilket är en mycket högre upplösning än Apple Lossless. Detta innebär att musiken har ännu högre detaljrikedom och ljudkvalitet än Apple Lossless.

Skillnaden mellan dessa två alternativ beror på användarens preferenser och ljudsystem.

Hi-Res Lossless är det bästa alternativet för dem som vill ha den högsta möjliga ljudkvaliteten, men det kräver också ett högkvalitativt ljudsystem för att verkligen uppskatta skillnaderna. För många användare kan Apple Lossless vara tillräckligt för att uppleva en märkbar skillnad i ljudkvalitet jämfört med vanlig musik på Apple Music.

Läs mer om förlustfritt ljud från Apple på den officiella supportsidan här.

Kraven för Apple Lossless på HomePod & HomePod mini

För att kunna aktivera högupplöst ljud så krävs en första eller andra generationens HomePod, alternativt en HomePod mini.

I båda fallen krävs att högtalaren använder den senaste versionen av den inbyggda mjukvaran.

Du måste även ha Home-appen på en iPhone eller iPad. Appen gör så att du kan konfigurera din HomePod och ställa in det högupplösta ljudet.

Aktivera Lossless för Apple Music på din Apple-högtalare

  1. Se till att din HomePod eller HomePod mini är uppdaterad till den senaste versionen av operativsystemet.
  2. Öppna Hem-appen på din iPhone eller iPad.
  3. Klicka på HomePod-högtalaren som du vill uppdatera.
  4. Klicka på ”Inställningar”.
  5. Klicka på ”Musik”.
  6. Aktivera ”Förlustfritt” och ”Dolby Atmos” för att säkerställa att dina högtalare stöder de nya funktionerna.

Voilá! Svårare än så är det inte. Du har nu aktiverat stöd för högupplöst ljud och kan nyttja det i Apple Music om du vill.

Tänk på att det inte är alla låtar som stöder Lossless-ljudet. Kolla efter den korrekta märkningen i musiktjänsten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.