Fixa en Chromecast som blinkar vitt (guide)

Chromecast med Google TV (4K)
Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Har din Chromecast slutat att fungera med en blinkande vit lampa som indikerar att något är fel? Här är lösningen på problemet!

Därför lyser eller blinkar lampan vitt

När en Chromecast blinkar vitt indikerar det att Chromecasten inte kan ansluta till nätverket.

Det är ett vanligt problem för många användare och det kan till och med kvarstå efter att ha återställt Chromecasten. Om du lyckas ansluta din Chromecast kommer den sluta blinka vitt och fungera normalt.

En annan vanlig orsak till en vit lampa är att Chromecasten behöver ställas in. Det är det enklaste problemet som helt enkelt betyder att du måste göra inställningarna som krävs för att använda enheten. Det här är alltså inte ett problem.

Lästips: Fixa en Chromecast som blinkar rött (guide)

Här är vad de olika LED-färgerna betyder

  • Fast vit: Chromecasten är ansluten till ditt nätverk, aktiv och antingen strömmar eller redo att börja strömma
  • Svag vit: Chromecasten är på men inaktiv
  • Blinkande vit: Chromecasten kan inte ansluta eller behöver ställas in
  • Pulsande vit och orange: Chromecasten är i processen av att uppdatera. Koppla inte från Chromecasten från strömkällan, eftersom det kommer att avbryta uppdateringen
  • Blinkande orange: Chromecasten utför en självdiagnostik. Den kommer att återgå till en vit LED om enheten inte har något problem
  • Fast orange: Indikerar att det kan finnas ett problem med Chromecasten. Försök att koppla ur den från strömkällan i cirka en minut och sedan koppla in den igen
  • Pulsande rött: Indikerar att en uppdatering pågår på äldre Chromecast-enheter
  • Fast rött: Indikerar ett problem med enheten på äldre Chromecasts. Försök att koppla ur från strömkällan i cirka en minut och sedan koppla in den igen

Tips: Här prisjämför din din nya Chromecast

Så fixar du en Chromecast med vit lampa

För att fixa en Chromecast som blinkar vitt behöver du ansluta den till ditt nätverk eller ställa in den.

Om Chromecasten slutade fungera plötsligt kan den ha problem med att ansluta till ditt nätverk. Om det inte är problemet kan Chromecasten behöva återställas och ställas in igen.

Om du har en ny Chromecast som aldrig har ställts in tidigare, ställ in Chromecasten innan du provar några av felsökningsmetoderna. Det är helt normalt att Chromecasten blinkar vitt innan den ställs in första gången.

Så här gör du för att lösa problemet med en vitt blinkande lampa:

Kontrollera positionen för din Chromecast

Om du har flyttat antingen din Chromecast eller din router kan Chromecasten inte ha tillräckligt stark signal för att ansluta.

Ett tips är att använda din router för att förstå hur bra eller dålig signalen är. Logga in på webbgränssnittet eller använd routerns mobilapp för att se signalstyrkan.

Följ instruktionerna för just din router för att bättra signalstyrkan om det behövs. Du kan även behöva flytta din Chromecast eller routern till en bättre position i vissa fall.

Anslut till en annan strömkälla

Om du använder en USB-port på din TV, försök att ansluta din Chromecast till en annan strömkälla, som en fristående strömadapter.

Du kan antingen ansluta din Chromecast direkt till en USB-port på skärmen eller använda en kompatibel strömadapter. Oavsett vad du har idag så bör du testa att byta mot en annan strömkälla och se om det hjälper.

Starta om din router och modem

Många nätverksanslutningsproblem kan åtgärdas genom att starta om nätverkshårdvaran. Dra ur din modem och router från strömmen i cirka en minut, sedan sätt i dem igen. Vänta tills routern och modemet har etablerat anslutningar och kontrollera sedan om din Chromecast ansluter och börjar fungera.

Prova en HDMI-förlängare

Om din Chromecast är gömd bakom din TV kan det blockera Wi-Fi-signalen. Använd en HDMI-förlängare för att ompositionera Chromecasten och se om den kan etablera en anslutning.

Använd en ethernetadapter

Om din Wi-Fi-signal är för svag kan du ansluta din Chromecast till din router med en ethernetadapter.

Till skillnad från en vanlig internetdongel kommer adaptern att behöva ha både en ethernet-port och antingen fungera som en USB-strömadapter eller ha en USB-port som du kan ansluta till en strömadapter.

Notera att det inte är alla Chromecast-modeller som stöder användning med ethernet-kabel, även kallt en nätverkskabel.

Återställ din Chromecast till fabriksinställningarna

Om din Chromecast lider av ett problem där den inte kan starta upp fullständigt eller om den har korrupt firmware, kommer att återställa den till fabriksinställningarna vanligtvis att lösa problemet. Du måste ställa in Chromecasten på nytt när du är klar, på samma sätt som när den var ny.

Så här återställer du din Chromecast till fabriksinställningarna.

Vilken färg ska lampan på min Chromecast lysa?

LED-lampan på din Chromecast kan lysa i olika färger, den kan blinka och den kan också dimma och lysa starkare. Varje kombination av dessa faktorer indikerar något annat, vilket gör att Chromecasten kan kommunicera en anständig mängd information med bara en LED-lampa. När en Chromecast fungerar normalt kommer ljuset att vara vitt.

Det här ska du ALDRIG göra

Vissa sajter påstår att du ska stänga av brandväggar för att din Chromecast ska kunna ansluta till nätverket på korrekt vis.

Du ska aldrig någonsin stänga av en brandvägg om du inte är helt säker på vad du gör.

Brandväggen finns där för att stoppa cyberkriminella, malware och annat otyg från att leta sig in i ditt nätverk och till dina prylar. Det är ett lager av säkerhet som kan jämföras med bältet i din bil. Om olyckan är framme så är bältet (läs: brandväggen) där för att minimera risken för skador.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.