Uppgift: Endast iPhone 15 Pro & 15 Pro Max får supersnabb USB-C

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

När Apple lanserar iPhone 15-serien så är det bara Pro-modellerna som använder den snabbaste varianten av USB-C. Det säger Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo om nästa års mobiltelefoner.

Vad det betyder rent praktiskt är att iPhone 15 Pro och 15 Pro Max använder USB 3.2 medan de billigare modellerna iPhone 15 och 15 Plus stannar med USB 2.0 – vilket är standarden som Lightning-kontakten använder.

Lästips: iPhone 15 Ultra är tillverad av titan

Ett alternativ till USB 3.2 är att mobiltelefonerna får Thunderbolt 3. Ming-Chi Kuo är inte helt säker på vad Apple väljer. Oavsett så innebär de båda standarderna höga överföringshastigheter på upp till 40 Gbps.

En stor fördel med uppgraderingen är att fotografer och videografer som använder ProRes-formatet kan överföra stora mängder högupplöst video på kortare tid än vad iPhone 14-serien klarar.

Anledningen till varför iPhone 15 och 15 Plus får den långsammare standarden? Sannolikt handlar det om pengar. Apple vill behålla sina marginaler samtidig som de inte behöver göra priset ouppnåligt dyrt för konsumenten.

Förutom sina marginaler så handlar det sannolikt om att ge konsumenterna en anledning att uppgradera sig till de dyrare mobiltelefonerna. Vem vill ha USB 2.0 när USB 3.2 finns tillgängligt?

Lästips: iPhone 15 Pro kan sakna rörliga knappar

En annan anledning är att vi har sett ett tydligt skifte kring hur Apple försöker skilja på de två billigare och de två dyrare modellerna. Med iPhone 14-serien var det övertydligt då endast iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max fick den uppgraderade Always-On-skärmen och nya generationens Apple A16 Bionic-kretsen.

Det är rimligt att anta att Apple planerar samma, splittrade uppställning under 2023.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.