Läcka: iPhone 15 Ultra är tillverkad av titan

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

En tidig läcka om iPhone 15 Ultra säger att mobiltelefonen är tillverkad av titan. Det är Twitter-kontot LeaksApplePro som går ut med den uppgiften och om det stämmer så kan modellen få en prislapp som är mycket högre än någon annan, tidigare iPhone.

Apple väntas inte lansera iPhone 15-serien förrän sent under 2023. Det pratas om en iPhone 15, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max och iPhone 15 Ultra. Den sista är tänkt som en extra påkostad, ultradyr modell som matchar 2022 års smartklocka Watch Ultra.

Därför hoppas vi på titan i iPhone 15 Ultra

En stor fördel med titan, eller mer specifikt en titanlegering, är att det är ett mycket tåligare material än stål och aluminium – utan att det lägger på någon extra vikt. Du får en tåligare mobiltelefon som känns lika lätt i handen som tidigare.

En annan fördel med titan är att materialet är mycket mer motståndskraftigt för stora temperatursvängningar. Vilket gör att en iPhone 15 Ultra kan bli den tåliga mobiltelefon för extremanvändare som många hoppts på (likt Watch Ultra, åter igen).

Apple Watch Ultra
Foto: Apple

Apples iPhone 14 Pro-telefoner har idag en blandning av aluminium och stål. Hela ramen runt mobiltelefonen är av stål, vilket lägger på en hel del till vikten.

När Apple släpper iPhone 15-serien så kommer sannolikt 15 Pro och 15 Pro Max att fortsätta med den uppställningen. Däremot kan iPhone 15 Ultra få titan istället för stål, vilket förhoppningsvis minskar risken för böjskador som i sin tur kan göra att skärmen går sönder.

En delat som talar för att iPhone 15 Ultra blir en supertålig mobiltelefon är att Apple väntas byta ut de mekaniska knapparna mot kapacitiva touchytor. Det ökar vattentåligheten och minskar antalet svaga punkter i telefonerna.

Därför hoppas vi INTE på titan i iPhone 15 Ultra

Titan har många fördelar, men det finns en specifik punkt som inte är uppskattad. Och det är prislappen. Även om Apple kan köpa in större mängder betydligt billigare än vad andra aktörer kan så är prislappen ändå 35 gånger högre per kilogram.

Enligt Aesterion Steels LLP så kostar stål ungefär 1 USD till 1.5 USD per kilogram. Titan kostar i sin tur runt 30 till 50 USD per kilogram. En avsevärd skillnad alltså och slutkostnaden hamnar alltid hos dig som konsument.

För den absoluta merparten av användarna så kommer titan inte att göra någon skillnad. Det blir en extra utgift som inte rättfärdigas av materialets egenskaper.

Huruvida Apple faktiskt släpper en ultratålig, ultradyr mobiltelefon återstår att se. I september eller oktober 2023 väntas Apple presentera sina nya mobiltelefoner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.