iPhone 15 Pro kan sakna rörliga knappar

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

När iPhone 15 Pro släpps nästa år så väntar sig många att mobiltelefonen har flera, riktigt tunga nyheter. Betydligt större än vad det här årets iPhone 14 Pro hade.

En av nyheterna väntas vara en helt knapplös design. Det säger Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo som säger att mobiltelefonen stället får kapacitiva touchytor på sidorna.

Fler Taptic Engines i iPhone 15 Pro

Det betyder inte att sidorna blir helt släta. Det kommer att finnas knappliknande detaljer som sticker ut från sidorna, men de saknar en mekanisk funktion.

En av de underliggande funktionerna till de nya touchytorna är den haptiska återkoppling som återfinns i mobiltelefonerna i iPhone-serien och smartklockorna i Watch-serien.

Med flera extra så kallade “Taptic Engines” så får användaren samma återkoppling när man rör “knapparna” på sidan som om de vore mekanska. Precis som med touchpaden på Macbook-serien.

Enligt Ming-Chi Kuo måste antalet Taptic Engines öka från en som i dagens iPhones, till tre. Det kommer sannolikt att öka kostnaden för slutkonsumenten.

Lästips: Visste du att iPhones med iOS 16.1 har WiFi-problem?

Apple iPhone 6s
Sidoknapparna på en gammal iPhone 6s. Foto: builtbymath, Unsplash

Fler Taptic Engines är inte bara positivt

Det pratas även om att Apple planerade samma förändring till Watch-serien. Bevisligen så blev det aldrig av, men det hade varit en stor fördel eftersom det ökar vattentåligheten.

Samtidigt kan Taptic Engines vara en nackdel för användaren. De ökar nämligen viktigen rejält, något som vi bland annat såg med Watch Ultra tidigare under 2022.

Så här säger exempelvis iFixit i sin nedplockning av Watch Ultra:

Taptic Engine i Ultran är förvånansvärt stor. Den står för 16 % av Ultrans vikt – med sina 9,8 gram – den här vibratorn, som kan hjälpa dig att hålla koll på mejlen vid 2 400 meters höjd, är 50 % större än den 6,4 gram stora Series 8 Engine:n.

iFixIt

Notera att skillnaden så klart inte kommer att vara så uppenbar i en stor iPhone i handen som med en Watch på handleden. Men det blir ändå en skillnad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.