WiFi-problem med iPhones och iOS 16.1

apple iphone 14 pro press 2022

En ny uppdatering från Apple och nya problem för användarna. Den här gången är det iOS 16.1 som ställer till det och problemet är riktigt irriterande för den som drabbas.

Webbsajten Macrumors har uppmärksammat ett stort antal poster på bland annat Twitter (1,2,3,4), Reddit och även Apples officiella supportforum med irriterande användare som inte får WiFi att fungera korrekt.

Problem med iOS 16.1 och WiFi

Enligt flera användare så gör iOS 16.1 att deras iPhone kastas ur anslutna WiFi-nätverk. Anslutningen slutar helt att fungera och återupptas helt utanför förvarning eller uppenbar anledning.

Det ser inte ut att finnas något uppenbart problem som gör att WiFi-nätverk inte går att använda. Anslutningen stängs och startar till synes helt slumpmässigt.

Enligt drabbade så sker nerkopplingen och uppkopplingen mot WiFi helt automagiskt flera gånger om dagen.

Lästips: Apples nya Clean Energy Charging laddar din mobil miljövänligt

ios 16 sparade losenord wifi macrumors
Foto: Macrumors

Lösningen på WiFi-problem med iOS 16.1

Just i skrivande stund så finns ingen officiell lösning på problemet.

Du kan prova att stänga av och aktivera nätverkstjänsten i iOS för att se om det åtminstone temporärt löser problemet.

  1. Gå till Inställningar
  2. Välj Integritet och säkerhet
  3. Välj Platstjänster
  4. Skrolla ner till Systemtjänster
  5. Slå av och sedan på Nätverk och trådlöst

Knepet har testats av andra utan att ge positivt resultat. Med lite tur så hjälper det dig där andra har misslyckats.

Det finns inga indikationer på att Apple arbetar på en lösning just nu. Det återstår att se om de tänker erkänna att problemet finns och huruvida en buggfix kommer i framtiden.

WiFi-problem är inte ovanligt

Det är knappast något ovanligt eller unikt med WiFi-problem för iOS 16.1 och iPhones. Men det gör problemet inte desto mindre irriterande när det uppstår.

Ofta går enklare problem med anslutningar att lösa genom en vanlig omstart av mobiltelefonen, en återställning av nätverksinställningarna eller i värsta fall en fabriksåterställning som nollställer telefonen helt.

Med WiFi-problemen och iOS 16.1 så verkar det vara en bugg som ställer till det, så bäst är att sitta lugnt i båten och vänta på att Apple ska släppa en buggfix.

Just nu beta-testas iOS 16.2 som är den stora, efterföljande uppdateringen till iOS 16.1. Det kommer att dröja veckor innan nya uppdateringen släpps, men vi hoppas att problemet går att läsa en mindre iOS 16.1.1-fix istället.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.