Första bilden med Samsungs Galaxy S23 200-megapixelkamera

Samsung Galaxy S22 Ultra

En av de största ryktena med kommande Galaxy S23-serien är att Ultra-modellen kan få en ny, uppgraderad 200-megapixelkamera. Och om vi ska tro en påstått läckt bild tagen med kameran så är skillnaden mot Samsungs tidigare kameror enorm.

Hittills har vi bara fått indikationer som pekar på att Samsung inte planerar några större uppgraderingar till Galaxy S23-serien. En förbättrad systemkrets, absolut, men utöver det så är farhågorna att den sydkoreanska tillverkaren tänker gå varsamt fram med nyheterna

En ny kamera på 200 megapixel i åtminstone Ultra-modellen skulle vara en kraftfull nyhet. Inte minst då iPhone 14 Pro och 14 Pro Max ståtar med en ny, förbättrad 48-megapixelkamera. Den största kameranyheten till serien på flera år.

Här är 200 megapixel så klart fyra gånger fler megapixel, men det betyder inte att bildkvaliteten blir fyra gånger bättre. Men skillnad ser det ut att bli. Här under är den läckta bilden som indikerar vad vi kan få.

200 megapixel vs 108 megapixel

samsung galaxy s23 200mpix vs 108mpx 2022 leaked
Bilden som ska visa skillnaden på 200 megapixel (vänster) och 108 megapixel (höger).

200 megapixel är inte alltid positivt

Fördelen med den 100-procentiga ökningen av antalet pixlar är att kamerasensorn kan fånga in fler detaljer som visas i slutresultatet. Men det betyder också att varje enskild pixel får mindre ljus vilket ökar bruset i mörka partier.

Det är alltså inte bara positivt att öka upplösningen och det är en av anledningarna till varför Apple envist har bitit sig fast med sin 12-megapixelkamera i så många år.

En stor fördel med höga upplösningar är att tillverkaren kan använda sig av så kallad “pixel-binning”. Det betyder att kameran tar fyra pixlar och slår ihop dem till en, större pixel med mer ljusdata. Det ökar bildkvaliteten på ett sätt som ger fler detaljer, mer ljus i bilderna och mindre brus.

Istället för en upplösning på 200 megapixel så får du istället 50 megapixel. Vilket är mer än de flesta vanliga systemkamerorna idag.

Huruvida Samsung planerar att använda den tekniken i Galaxy S23 Ultra återstår att se.

Sannolikt mer än bara ökad upplösning

Det räcker inte med att öka upplösningen på kamerans sensor. Samsung måste skapa ett nytt kamerasystem med förbättrad optik som kan dra full nytta av den ökade upplösningen också. Samt optimera mjukvaran till att kunna skapa de högupplösta bilderna, oavsett om de använder pixel-binning eller inte.

Samsung förväntas presentera sin nya serie i januari eller februari 2023.

Via Phandroid och Galaxyclub

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.