Läcka: Samsung Galaxy S23 blir en mindre uppgradering (få nyheter)

Samsung Galaxy S22 Ultra
Foto: taanhuyn, Unsplash

Går du och väntar på att Samsung ska presentera nya generationens mobiltelefoner i Galaxy S23-serien? Då kanske du har stora förhoppningar på att det blir en rejäl uppgradering med många och tunga nyheter.

En ny läcka som påstås avslöja de viktigaste detaljerna om grundmodellen Galaxy S23 kan grusa alla förhoppningar om att den sydkoreanska tillverkaren har något riktigt stort att presentera i början på 2023.

Här är allt vad den nya läckan säger om Galaxy S23 idag.

Lästips: Spyware på mobilen när du besöker fotbolls-VM – det är en stor risk! 😰

Alla detaljer som läckt om Galaxy S23

  • Skärm: 6.1″ FHD+ Super AMOLED, 120Hz
  • SoC: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 SoC
  • Bakre kameror: 50MP (OIS) + 12MP (UW) + 10MP (Tele)
  • Selfiekamera: 10MP
  • Minne: 8 GB RAM
  • Lagring: 128 GB och 256 GB
  • OS: Android 13, One UI 5
  • Batteri: 3 900mAh
  • Laddning: 25W med sladd, 15W trådlöst

Lista via Twitter

Tre stora nyheter med Galaxy S23

De stora nyheterna som vi känner till är att systemkretsen uppgraderas till en nyare från Qualcomm, lagringen använder en snabbare minneskrets och att designen ändras för de bakre kamerorna. Det är vad vi kan utläsa från de läckta detaljerna idag.

Systemkretsen väntas vara den kraftfulla Snapdragon 8 Gen 2 som är en av de snabbaste på marknaden för Android-telefonerna idag. En riktig tungviktare alltså, och den ackompanjeras av 8 GB RAM-minne (eventuellt mer i de lite dyrare modellerna).

Räkna alltså med något vassare prestanda jämfört med Galaxy S22-serien.

Den andra nyheten om snabbare minneskretsar för lagringen pekar på att Samsung väljer LPDDR5X som kretstyp. Den är snabbare och energieffektivare än vad Galaxy S22 använder. Det betyder inte att du får märkbart kvickare mobiltelefon i sig själv, men det bygger på en övergripande kvalitetsökning tillsammans med nyare systemkretsen.

Samsung Galaxy S23
Så här tror OnLeaks att Galaxy S23 kan se ut. Foto: OnLeaks

Och så har vi baksidan med de bakre kamerorna. Här säger OnLeaks att det inte finns någon upphöjning runt kamerorna, vilket minskar den totala tjockleken. Kameralinserna sticker fortfarande ut från resten av mobiltelefonen, men det bör bli en något mindre fysiskt storlek i slutändan.

Batterikapaciteten ökar – marginellt

Och så har vi batteriet. Upp från 3 700 mAh till 3 900 mAh vilket är en marginell ökning på 5 procent. Men det ÄR en ökning och tillsammans med energieffektivare komponenter så kan det betyda en märkbar ökning av batteritiden.

Samtidigt är 3 900 mAh fortfarande mindre än 2021 års Galaxy S21.

Snabbladdning med upp till 25 watt slår nästan alla iPhone 14-telefoner och 15 watt trådlös laddning är inga konstigheter. Vi hade hoppats att Samsung skulle välja snabbare laddning på 45 watt som med Galaxy S22 Ultra, men den förhoppningen verkar inte infrias tyvärr.

Oklara nyheter till kamerorna

Uppdatering 2022-10-29:
En läckt bild sägs visa bildkvaliteten på en 200-megapixelbild tagen med Galaxy S23 Ultra. Läs mer om det och se bilden här.

Vad vi inte känner till idag är hur kamerorna kommer att förbättras, om överhuvudtaget, rent praktiskt. Vi ser på den senaste läckan att det är ungefär samma uppsättning som med Galaxy S22, men teoretiskt så kan Samsung inkludera ett helt nytt kamerasystem med nya linser och sensorer – precis som Apple gjorde med iPhone 14-serien. Här kvarstår dock många oklarheter.

Enligt läckan idag så får vi en huvudkamera på 50 megapixel, en ultravidvinkel på 12 megapixel och en porträttlins på låga 10 megapixel. Selfiekameran är också jämförelsevis lågupplöst på bara 10 megapixel.

Den stora frågan – ska jag uppgradera?

Det går inte att ta ett bra beslut just nu. Vi har inte all fakta om de kommande mobiltelefonerna och speciellt inte officiella uppgifter.

Med den informationen vi har så verkar hoppet från Galaxy S21 och S22 inte tillräckligt stort för att automatiskt rekommendera en uppgradering. Med det sagt så finns små guldklimpar för den som har en äldre mobiltelefon idag. Den kraftfullare systemkretsen är den tyngasta som vi känner till idag. Men samtidigt hoppas vi på att kamerorna får en stor uppgradering likt iPhone 14-telefonerna och kanske få vi andra, okända nyheter som Samsung sitter på i hemlighet just nu.

Den kanske tyngsta detaljen som vi inte känner till idag är vad priset stannar på. Apple chockhöjde priserna på iPhone 14-serien jämfört med när iPhone 13-telefonerna släpptes. Hela 22 procent mer i vissa fall, vilket vi absolut inte vill se från Samsung när Galaxy S23 presenteras. Men med rådande, ekonomiskt läge så är risken stor att även Galaxy S-serien får en kostnadsökning för all.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.